REŠEVANJE DELFINA

 
Društvo Morigenos je včeraj prejelo klic o delfinu, ki se je zapletel v stoječo mrežo nedaleč od Pirana. Delfin se je skušal obdržati na površini, a ga je mreža vlekla pod gladino. Ekipa društva Morigenos se je nemudoma odzvala in se odpravila na morje. Na srečo so takrat že bili na morju naši kolegi iz Akvarija Piran, ki so tudi sami opazili žival v težavah in nas prav tako obvestili. Hitro so reagirali na pravi način in pričeli dvigati začetek mreže, kar je živali olajšalo dihanje na površini, nato pa so uspeli mrežo odstraniti z delfinovega repa. Delfin je odplaval, ekipa društva Morigenos pa ga je nekaj minut zatem s pomočjo usmeritve kolegov Akvarija Piran uspela izslediti. Delfina smo nekaj časa opazovali in se prepričali, da je z njim vse v redu in da se vede normalno, uspeli pa smo ga tudi identificirati. Gre za enega stalnih delfinov s tega območja, ki ga v društvu Morigenos dobro poznamo že več let.
Današnji dogodek se je na srečo zaključil pozitivno, pokazal pa je tudi pomen dobrega sodelovanja med različnimi akterji pri razumevanju, reševanju in v prihodnje morda celo preprečevanju tovrstnih dogodkov: morjeplovci, ki so nas obvestili o delfinu; Akvarijem Piran, ki je ob pravem času in s pravim plovilom lahko živali pomagal in nas prav tako nemudoma obvestil; lastnikom mreže, ki je brez obotavljanja dovolil, da se dvigne njegovo mrežo; društvom Morigenos, ki je žival izsledilo ter identificiralo in ki bo v naslednjih dneh in tednih spremljajo njegovo stanje; ter celo Občino Piran, ki nam je olajšala hitrejši dostop do pristana z vozilom.
 
Pri tovrstnih primerih je izredno pomembno nadaljnje spremljanje preživetja po osvoboditvi iz mreže. Vse na videz uspešne intervencije namreč niso vedno tudi dolgoročno uspešne. Zato bomo v prihodnjih dneh še posebej pozorni na morebitna opažanja tega osebka, ki nam bodo podala vpogled v njegovo dolgoročno preživetje. Ker žival očitno ni utrpela resnejših poškodb, smo zaenkrat zelo optimistični. Vse, ki ste na morju, pa pozivamo, da opažanja delfinov, tako prosto plavajočih kot tistih v težavah, nemudoma sporočite društvu Morigenos na 031 77 10 77.
Posnetek reševanja si lahko pogledate TUKAJ.