PODPRITE NAS

RAZISKOVALNI TABORI

Društvo Morigenos že od leta 2003 organizira poletne raziskovalne tabore, kjer lahko vsakdo postane del raziskovalne ekipe in pomaga pri raziskovanju delfinov v njihovem naravnem okolju.

V letu 2024 raziskovalni tabori ne bodo organizirani. 

Če svoj čas radi preživljate v naravi in ob morju, če želite biti del pozitivnih sprememb, če ste navdušeni nad naravo ter divjimi živalmi in želite aktivno sodelovati pri njihovem preučevanju ter varstvu, potem je ta tabor prava izbira za vas!
Vsak dan se boste z raziskovalci podali na morje in skušali najti te karizmatične morske sesalce. Beležili boste njihove premike, vedenje in okoljske podatke, ter se učili raziskovalnih metod kot so foto-identifikacija, opazovanje s kopnega, odprave s plovilom in opazovanje vedenja. Prav tako boste zbirali podatke o morskih želvah, ki jih opazimo na terenu – območje je namreč pomemben prehranjevalni habitat za to vrsto.
Vaše sodelovanje neposredno podpira dolgoročno raziskovanje in varstvo delfinov in morskih ekosistemov v severnem Jadranu.

 

VEČ O RAZISKOVANJU

KDO SE LAHKO PRIJAVI?

STAROST:

16+

POGOJI ZA UDELEŽBO:
  • znanje plavanja
  • zmerna kondicija
  • zmožnost prenašanja poletne vročine
  • pozitiven odnos do okolja
  • sporazumevanje v slovenščini ali angleščini

 

DRŽAVLJANSTVO:
Katerokoli

KAKO IZGLEDA RAZISKOVALNI DAN

 

 

 

Vsak dan lahko poteka nekoliko drugače, veliko je namreč odvisno od vremena. Če je morje mirno in ni dežja, se zjutraj odpravimo na teren. Delfine iščemo na dva načina: z opazovalne točke na kopnem in s plovilom na morju. Terensko delo večinoma poteka v dveh ekipah, ki se izmenjujeta; ena ekipa išče s kopnega, druga z morja. Tako boste izkusili različne načine proučevanja delfinov v naravi.
Če je morje valovito, delfinov ne iščemo, saj jih v razburkanem morju zelo težko najdemo, zanesljivost zbranih podatkov pa je manjša. Prav tako je plovba po zelo razburkanem morju otežena. V tem primeru se posvetimo delu in analizi podatkov ali pa se odpravimo na obalo, kjer lahko uživamo v plavanju, igranju odbojke, druženju in raziskovanju obalnega pasu.
V času tabora bomo pripravili več strokovnih predavanj in video projekcij o biologiji in ekologiji kitov in delfinov, raziskovalnih postopkih, metodah in varstvu okolja. V raziskovalni bazi je tudi veliko poljudne in strokovne literature, kjer si boste lahko prebrali več o kitih in delfinih, morju in ostalih zanimivostih, člani ekipe pa bomo z veseljem odgovorili tudi na morebitna vprašanja. Skupaj bomo obiskali nekatere muzeje, naravne parke ali kraje ob slovenski obali, zvečer pa bomo čas namenili počitku, zabavi ali doživetju nočnega življenja v Portorožu in Piranu!

KAJ BOMO POČELI?

 
OPAZOVANJE S PLOVILA
Opazovanja izvajamo s 5.8 m dolgim plovilom. Pri iskanju delfinov raziskovalna ekipa vizualno pregleduje obzorje. V času iskanja beležimo navigacijske in okoljske podatke. S plovilom upravljajo usposobljeni člani in sodelavci društva Morigenos, ki imajo za to potrebno dovoljenje in tudi dolgoletne izkušnje.
 

 

OPAZOVANJE S KOPNEGA
Opazovanja s kopnega potekajo na različnih opazovalnih točkah s pomočjo navadnih in močnejših daljnogledov. V času opazovanja beležimo okoljske podatke, podatke o ladijskem prometu ter podatke o delfinih, ko jih opazimo (velikost skupine, pozicija in vedenje).

 

OPAŽANJA
Če delfine opazimo na morju, se plovilo počasi približa živalim in prične s sledenjem. Plovilo ostane v bližini delfinov eno ali več ur, odvisno od števila delfinov v skupini, njihovega vedenja, vremenskih razmer in drugih okoliščin. V rednih intervalih beležimo čas, GPS pozicijo in druge podatke.
Raziskovalci društva Morigenos so zadolženi za upravljanje s plovilom, foto-identifikacijo in splošno vodenje dela. Udeleženci tabora sodelujejo pri opazovanju in preštevanju delfinov, opazovanju njihovega vedenja ter beleženju podatkov (čas, pozicija, število živali, morebitne prepoznane posameznike delfinov ipd.). Po tem, ko so bile glavne naloge opravljene lahko udeleženci fotografirajo tudi s svojimi fotoaparati.
Če delfine opazimo s kopenske opazovalne točke, jim sledimo s pomočjo daljnogledov in do njih usmerjamo raziskovalno plovilo, pri tem pa seveda zbiramo pomembne podatke.
 

 

OPAZOVANJE VEDENJA
Če razmere to dovoljujejo, se vedenje delfinov sistematično beleži ves čas sledenja tako s plovila kot iz kopnega. Zbira se podatke o velikost in sestavi skupine, prisotnosti mladičev, trajanju potopov in morebitnih interakcijah z ribištvom.
FOTO-IDENTIFIKACIJA
Foto-identifikacija je osrednja metoda našega raziskovanja. Posamezne delfine lahko prepoznamo po naravnih oznakah, kot so zareze, praske in brazgotine na hrbtnih plavutih. Ko najdemo skupino delfinov, je osnovni cilj pridobiti fotografijo plavuti vsakega delfina v skupini. Ta metoda je neinvazivna in z njo pridobimo pomembne informacije z vidika biologije in ekologije delfinov.
Ko se vrnemo v bazo, zbrane podatke uredimo in shranimo. V času raziskovalnega tabora vam bomo predstavili protokol za obdelavo podatkov foto-identifikacije. V kolikor nam bo čas dopuščal, bomo nekatere podatke tudi skupaj obdelali.

RAZISKOVALNA EKIPA

Tilen Genov
Predsednik društva in koordinator raziskovanja
Jure Železnik
Koordinator raziskovalnih taborov

 

O RAZISKOVALNEM OBMOČJU

 
 
Naša raziskovalna baza se nahaja v Piranu, obmorskem mestecu, ki leži na jugozahodni obali Slovenije. Ponaša se z različnimi kulturnimi znamenitostmi, muzeji, slikovito obalo in dobro ohranjeno srednjeveško ter renesančno arhitekturo. V jasnih dneh lahko v daljavi občudujete celo Alpe.

 

 

VESELIMO SE SREČANJA Z VAMI!