RAZISKOVALNI TABORI

 • morigenos-tilen-genov-dolphins-1
 • morigenos_2008_tgen13
 • morigenos_2016_tgen21
 • SONY DSC
 • SONY DSC
 • morigenos_2010_pkot04
 • morigenos_2014_ahac02
 • morigenos_2009_tgen15
 • morigenos_neza-vrtovec01
 • morigenos_maja-rehar01-4

Društvo Morigenos že od leta 2003 organizira vsakoletne raziskovalne tabore, kjer lahko vsakdo postane del raziskovalne ekipe in pomaga pri raziskovanju delfinov v njihovem naravnem okolju.

Slovenske vode in drugi deli Tržaškega zaliva so dom stalni populaciji delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus). Raziskovanje, ki ga društvo Morigenos na tem območju izvaja zadnjih 15 let, je pokazalo, da približno 150 delfinov to območje uporablja za svoj življenjski prostor. Izjemna je tudi njihova edinstvena socialna struktura, ki je ne najdemo nikjer drugje na svetu.

Če svoj čas radi preživljate zunaj in ob vodi, če želite biti del pozitivnih sprememb, če ste navdušeni nad naravo ter divjimi živalmi in želite aktivno sodelovati pri njihovem preučevanju in varstvu, potem utegne biti ta tabor prav za vas!

INFO

—————————————
CENA

€ 549 (dijaki in študenti)
€ 793 (polna cena)
* DDV vključen v ceno
—————————————
TRAJANJE

10 dni
—————————————
LOKACIJA

Piran, Slovenija

Znanstveniki

Tilen Genov

Nik Lupše
Jure Železnik

hgfdh


NA KRATKO O TABORU

——————————————————————————————————————————-

Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce združuje znanstveno raziskovanje, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja.

Dolgoročni program raziskovanja, monitoringa in varstva delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) v Tržaškem zalivu, zahodni Istri in okoliških vodah severnega Jadrana izvajamo že od leta 2002. Takrat se o delfinih v tem delu Jadrana ni vedelo skoraj ničesar.

Danes o tej populaciji vemo že veliko, o čemer pričajo tudi naše ZNANSTVENE PUBLIKACIJE. Toda čaka nas še veliko dela. Pomagajte nam popeljati znanost še dlje!

Vsak dan se boste z raziskovalci podali na morje in skušali najti te karizmatične morske sesalce. Beležili boste njihove premike, vedenje in okoljske podatke, ter se učili raziskovalnih metod kot so foto-identifikacija, opazovanje s kopnega, odprave s plovilom in opazovanje vedenja. Prav tako boste zbirali podatke o morskih želvah, ki jih opazimo na terenu – območje je namreč pomemben prehranjevalni habitat za to vrsto.

Vaše sodelovanje neposredno podpira dolgoročno raziskovanje in varstvo delfinov in morskih ekosistemov v severnem Jadranu.

hgfdh


DATUMI IN CENA

——————————————————————————————————————————-

TERMIN

DATUM

TRAJANJE

CENA

STANJE

 
14. julij do 13. julij10 dni€549 (dijaki in študenti)
€793 (polna cena)
Prosto.Prijava
218. julij do 27. julij10 dni€549 (dijaki in študenti)
€793 (polna cena)
Ni prostih mest. Prijava
38. avgust do 17. avgust10 dni€549 (dijaki in študenti)
€793 (polna cena)
Prosto.Prijava
422. avgust do 31. avgust10 dni€549 (dijaki in študenti)
€793 (polna cena)
Prosto.Prijava

* DDV vključen v ceno.

POPUST

Vsem povratnikom (udeležencem, ki so se naših taborov v prejšnjih letih že udeležili) nudimo 10 % popusta. Veselimo se vašega ponovnega obiska! Če rezervirate dva zaporedna termina, vam za drugega nudimo 10 % popusta.

V ceno je vključeno:

 • nočitev v raziskovalni bazi društva Morigenos;
 • hrana in brezalkoholna pijača (zajtrk, kosilo, večerja, prigrizki);
 • voda in elektrika;
 • terensko delo;
 • strokovna predavanja, strokovno vodenje in usposabljanje;
 • ogled naravnih in drugih znamenitosti;
 • ogled Akvarija Piran;
 • nezgodno zavarovanje;
 • potrdilo o udeležbi.

V ceno ni vključeno:

 • Potni stroški udeležencev niso vključeni v ceno. Le-ti za prevoz do nas in nazaj poskrbijo sami.
 • Morebitni osebni stroški: restavracije, bari, spominki, alkoholne pijače.
KDO SE LAHKO PRIJAVI

—————————————
STAROST
16+
—————————————
DRŽAVLJANSTVO

Katerokoli
—————————————
POGOJI ZA UDELEŽBO
znati plavati
biti v zmerni kondiciji
biti zmožen prenašati poletno vročino
imeti pozitiven odnos do okolja
znati govoriti slovensko ali angleško

hgfdh


KAKO IZGLEDA DAN NA TERENU

——————————————————————————————————————————-

Boxzakajbivas

Vsako jutro se bo raziskovalna ekipa odpravila iskat delfine. Slednje bo potekalo v dveh skupinah: ena ekipa se bo odpravila na čoln, druga pa se bo podala na kopensko opazovalno točko. Obe skupini bosta iskali delfine, jih opazovali in zbirali podatke. Zgodaj popoldne se odpravimo nazaj v raziskovalno bazo na kosilo in počitek. Popoldan se omenjeni ekipi zamenjata.

Sodelovali boste pri:

Iskanju delfinov in morskih želv. Vsakdo sodeluje pri pregledovanju morja in iskanju živali.

Opazovanju delfinov in beleženju njihovega obnašanja. Ko delfine najdemo, bomo zabeležili njihovo lokacijo, velikost skupine, obnašanje in prisotnost mladičev.

Zbiranju okoljskih podatkov. V rednih intervalih bomo zabeležili spremenljivke kot so temperatura, vidljivost morja, stanje morja, GPS lokacijo ter tudi prisotnost drugih divjih živali kot so morske ptice, tune itn.

Foto-identifikaciji posameznih delfinov. V raziskovalni bazi bomo pregledovali fotografije delfinov, na katerih lahko prepoznamo posameznike preko naravnih oznak na njihovih hrbtnih plavutih.

Vpisovanju podatkov. Podatke, ki jih bomo zbrali na terenu, bomo vnesli v raziskovalno bazo podatkov.

Imeli boste tudi priložnost pomagati pri reševanju nasedlih ali ranjenih morskih želv, ki so se zapletle v ribiške mreže. Naša raziskovalna ekipa je postala dobro poznana na tem območju in pogosto prva prejme klice ljudi, ki opazijo morske živali v stiski.

hgfdh


O RAZISKOVALNEM OBMOČJU

——————————————————————————————————————————-

Naša raziskovana baza se nahaja v Piranu, lepem  obmorskem mestecu, ki leži na jugozahodni obali Slovenije. Ponaša se z različnimi kulturnimi znamenitostmi in muzeji, lepo in dobro ohranjeno srednjeveško in renesančno arhitekturo ter s slikovito obalo. V jasnih dnevih lahko občudujete celo Alpe v daljavi. Ko ne boste na terenu, boste lahko prosti čas preživljali v številnih restavracijah in kavarnah ob obali ali pa se okopali v toplem morju.

Slovenija je znana po svojih mnogih naravnih lepotah in vsemogočni klifi nad morjem so le ena izmed njih. Pohodništvo, potapljanje, kolesarjenje, raftanje in plavanje so priljubljene dejavnosti za preživljanje prostega časa. Veliko je naravnih jam, gozdov, gradov in samostanov, ki so bili ustanovljeni pred skoraj 1000 leti. V Piranu, na primer, se lahko na vrhu hriba naužijete ob pogledu na impresivne obokane strope v stolni cerkvi Sv. Jurija, ki tam stoji od sredine trinajstega stoletja. Tu je tudi več zavarovanih območij, ki so znani kot odlični kraji za opazovanje ptic.

Piran_Map_Image

hgfdh


ZNANSTVENIKI

——————————————————————————————————————————-

Tilen Genov
Predsednik društva Morigenos in koordinator znanosti
Nik Lupše
Raziskovalec kopenskega opazovanja
Jure Železnik
Koordinator raziskovalnih taborov in upravljalec čolna

hgfdh


NASTANITEV

——————————————————————————————————————————-

Za nastanitev je poskrbljeno v raziskovalni bazi društva Morigenos.

Tam spimo, jemo, kuhamo in izvajamo mnoge druge aktivnosti.

Prostor si je treba deliti z ostalimi udeleženci ali člani raziskovalne ekipe. Zasebne sobe niso na voljo. Za posteljino je poskrbljeno.

Življenjsko vzdušje v raziskovalni bazi je sproščeno in neformalno.

Na terenu udeleženci pomagajo pri iskanju delfinov, opazovanju ter zbiranju podatkov, v raziskovalni bazi pa tudi pri morebitnem urejanju in analizi podatkov.

hgfdh


VEČ O TABORU

——————————————————————————————————————————-

Vsak dan lahko poteka nekoliko drugače, kajti veliko je namreč odvisno od vremena. Če je morje mirno in ni dežja, se zjutraj odpravimo na teren iskat delfine. To počnemo na dva načina: z obalne opazovalne točke in z uporabo plovila. Terensko delo torej poteka v dveh ekipah, ki se izmenjujeta. Ena ekipa izvaja opazovanja s plovila, druga pa z obalne opazovalne točke. Tako bodo udeleženci tabora izkusili različne načine proučevanja delfinov v divjini.

Če je morje valovito, delfinov ne iščemo, saj jih je v razburkanem morju zelo težko najti, zanesljivost zbranih podatkov pa je manjša. Prav tako je plovba po zelo razburkanem morju otežena. V tem primeru se  posvetimo delu in analizi podatkov, ali pa se odpravimo na obalo, kjer lahko uživamo ob kopanju, igranju odbojke, druženju in raziskovanju obalnega pasu.


OPAZOVANJA S PLOVILA

Opazovanja izvajamo s 5.8 m dolgim plovilom. Pri iskanju delfinov raziskovalna ekipa vizualno pregleduje obzorje. V času iskanja beležimo navigacijske in okoljske podatke. S plovilom upravljajo usposobljeni člani in sodelavci društva Morigenos, ki imajo za to potrebno dovoljenje in tudi dolgoletne izkušnje.

OPAZOVANJA S KOPNEGA

Opazovanja s kopnega potekajo na različnih opazovalnih točkah s pomočjo navadnih in močnejših daljnogledov. V času opazovanja beležimo okoljske podatke, podatke o ladijskem prometu ter podatke o delfinih, ko jih opazimo (velikost skupine, pozicija in vedenje).

OPAŽANJA

Če delfine opazimo na morju, se plovilo počasi približa živalim in prične s sledenjem. Plovilo ostane v bližini delfinov eno ali več ur, odvisno od števila delfinov v skupini, njihovega vedenja, vremenskih razmer in drugih okoliščin. V rednih intervalih beležimo čas, GPS pozicijo in druge podatke.

Raziskovalci društva Morigenos so zadolženi za upravljanje s plovilom, foto-identifikacijo in splošno vodenje dela. Udeleženci tabora sodelujejo pri opazovanju in preštevanju delfinov, opazovanju njihovega vedenja ter beleženju podatkov (čas, pozicija, število živali, morebitne prepoznane posameznike delfinov ipd.). Po tem, ko so bile glavne naloge opravljene lahko udeleženci fotografirajo tudi s svojimi fotoaparati.

Če delfine opazimo s kopenske opazovalne točke, jim sledimo s pomočjo daljnogledov in do njih usmerjamo raziskovalno plovilo, pri tem pa seveda zbiramo pomembne podatke.

shadow picture

OPAZOVANJE VEDENJA

Če razmere to dovoljujejo, se vedenje delfinov sistematično beleži ves čas sledenja tako s plovila kot iz kopnega. Zbira se podatke o velikost in sestavi skupine, prisotnosti mladičev, trajanju potopov in morebitnih interakcijah z ribištvom.

FOTO-IDENTIFIKACIJA

Foto-identifikacija je osrednja metoda našega raziskovanja. Posamezne delfine lahko prepoznamo po naravnih oznakah, kot so zareze, praske in brazgotine na hrbtnih plavutih. Ko najdemo skupino delfinov, je osnovni cilj pridobiti fotografijo plavuti vsakega delfina v skupini. Ta metoda je neinvazivna in z njo pridobimo pomembne informacije z vidika biologije in ekologije delfinov.

Ko se vrnemo v bazo, zbrane podatke uredimo in shranimo. V kolikor nam čas dopušča, nekatere podatke (npr. foto-identifikacija) tudi obdelamo. Ostale aktivnosti potekajo v skladu z načrti in potrebami za določen dan.

V času tabora bodo raziskovalci društva Morigenos pripravili več strokovnih predavanj in video projekcij o biologiji  in ekologiji kitov in delfinov, raziskovalnih postopkih, metodah in varstvu okolja. V raziskovalni bazi je tudi veliko poljudne in strokovne literature, kjer si lahko udeleženci preberejo več o kitih in delfinih, morju in ostalih  zanimivostih. Člani ekipe bodo z veseljem odgovorili na morebitna vprašanja.

Obiskali bomo več zanimivih krajev ob slovenski obali, muzeje ali naravne parke.

Vsak dan bo potekal v skladu z vremenom in drugimi okoliščinami.

Zvečer bo čas za počitek, zabavo ali doživetje nočnega življenja v Portorožu in Piranu!

hgfdh


PRIJAVA

——————————————————————————————————————————-

Prijava poteka preko elektronske pošte pr@morigenos.org. Za več informacij smo na voljo tudi po telefonu. Ta prijava je začasna in se potrdi z vplačilom kotizacije za izbran termin raziskovalnega tabora. Vplačilo se lahko opravi v enem ali dveh obrokih. Udeleženec mora v roku 10 dni od dneva prijave na poslovni račun društva nakazati vsaj prvo polovico kotizacije. V tem času vam nihče ne more zasesti mesta. V kolikor prijave ne potrdite v danem roku, lahko mesto zasede kdo drug. Drugi obrok mora udeleženec vplačati vsaj 30 dni pred začetkom izbranega termina. V kolikor tega ne stori, se šteje, da se udeleženec šole ne bo udeležil in lahko mesto zasede kdo drug.

———————————————————————————————–
Vplačilo poteka preko Morigenos PayPal računa:

PayPal

———————————————————————————————–
ali banke oz. pošte na poslovni račun društva Morigenos:

IBAN account number: SI56 6100 0000 2549 604
SWIFT (BIC): HDELSI22

Banka:
Delavska hranilnica d.d., Ljubljana
Miklošičeva 5
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
———————————————————————————————–

Sklic ni potreben, če pa ga ponekod zahtevajo (npr. pri plačevanju preko interneta), je lahko zgolj “00” ali trenutni datum (za 1.7.2021 je sklic torej “01072021”). Potrdil o vplačilu nam ni potrebno pošiljati, saj bomo prejeli obvestilo že od banke.

Vse morebitne dodatne bančne stroške mora kriti udeleženec.

Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da se prijavite pravočasno.

PRIJAVNICA IN DODATNE INFORMACIJE

Podrobnejše informacije o poteku raziskovalnih taborov, nasvete, kontaktne podatke in prijavnico najdete v spodnjem PDF dokumentu. Prosimo vas, da pred prijavo natančno preberete informacije. Za morebitna vprašanja nam pišite ali nas pokličite.

Prijavnica in informacije za udeležence:

Informacije & prijavnica

VESELIMO SE SREČANJA Z VAMI!

hgfdh


OCENE IN KOMENTARJI


Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review
by Nancy Hensel on MORIGENOS
Tracking Dolphins in the Adriatic Sea

I have done seven or eight Earthwatch expeditions and enjoyed each one. Spending ten days in Slovenia tracking dolphins was a great
experience. We saw dolphins (and a few sea turtles too) nearly every day. We worked hard but the three researchers worked even harder. Their passion for
dolphins and environment was inspiring. Piran is a lovely small town and I would love to go back for a vacation. We often went out for ice cream or coffee at the
end of the day and enjoyed the conversations with the researchers and people from the community. It was also interesting to see how the community had embraced the dolphin research project.

by Alvin Daniel on MORIGENOS
Close encounters with dolphins

This expedition changed the way I viewed sea mammals. We came into close daily contact with specific, named dolphins (identified via the
markings on their dorsal fin) and it was eye opening to not see them as a random anonymized creature but as specific named individuals who had made the bay
their home. We would track their progress daily, and observe their social interactions with other named individuals, investigating their social web and
culture. You could see their practice of following fishing trawlers, and how they played and associated with each other.

by Chantel Reynolds on MORIGENOS
Wonderful Experience

I just returned from this wonderful expedition in Piran, Slovenia and can’t say enough about the trip. Piran is a special town, with friendly people and lovely sea-side restaurants and bars. We could enjoy a chilled glass of prosecco or beer after a stint in tower observation or out at sea. While there, the town was enjoying an international music festival, which made for special evenings in the square. The staff are warm, fun-loving and dedicated to their project. I learned a great deal about cetaceans and why their health is such a critical indicator for overall ocean health. Even days where we didn’t have a dolphin sighting were educational. I recommend this project to
anyone.

by Lucy Scruton on MORIGENOS
Amazing expedition

My expedition with Morigenos was amazing from start to finish and the people were so welcoming. Every minute was filled with fun things to do, good food to eat, dolphins to see and places to visit. I loved feeling a part of real scientific research, and it is also a great way to make new friends. The trip demonstrated to me the paradoxical power and fragility of nature and why it is so important we must preserve it.

by Gabriella Hont on MORIGENOS
Sublime setting

Data collection is highly dependant on the sea-state and this expedition provides an insight into the realities of marine research. However gorgeous Piran offers a wide range of educational opportunities and the team leaders adapt the activities, making each day worthwhile as well as fun. Be prepared for close living with 3 or 4 to a bedroom. Highly recommended.

Page 1 of 2:
«
 
 
1
2
 
»