KRAJINSKI PARK STRUNJAN PRAZNUJE SPAMI DAN

 
Pridružite se nam na SPAMI* dnevu v Krajinskem parku Strunjan v soboto, 15. aprila! Spoznajte pomen ohranjanja morskega okolja in izvedite, kako lahko postanete aktivni pri ohranjanju našega dragocenega morskega ekosistema.

V času dogodka, ki bo potekal med 10. in 15. uro, boste lahko raziskali krožno učno pot po parku in obiskali štiri interaktivne postaje, na katerih vam bodo predstavniki društva Morigenos, Krajinskega parka Strunjan in Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN) predstavili pomembnost SPAMI-ja, najznačilnješe rastlinske in živalske vrste na tem območju in raziskovanje delfinov, ki se tukaj redno zadržujejo, dobili pa boste tudi praktične nasvete in napotke, kako z dobrimi navadami bolje zaščititi in ohraniti morsko okolje.
Dogodek je brezplačen in namenjen obiskovalcem vseh starosti.
Ne zamudite vznemirljive priložnosti za učenje in zabavo ob praznovanju SPAMI dneva. Se vidimo v Krajinskem parku Strunjan!
 
*Kaj je SPAMI?
Ne, ne gre za vsiljeno e-pošto, temveč kratica SPAMI označuje posebej zavarovana območja pomembna za Sredozemlje (Specially Protected Areas of Mediterranean Importance). SPAMI območjem je podeljen poseben status zaradi njihovega ekološkega, znanstvenega, estetskega, kulturnega ali izobraževalnega pomena na regionalni ravni. Območja je opredelil Regionalni  center za zavarovana območja Barcelonske konvencije. V Sredozemlju je teh območij 39, v Sloveniji pa je območje, ki se lahko pohvali s tovrstnim statusom, Krajinski park Strunjan. Kot prikaz Sredozemskega morja v vsej njegovi raznolikosti in bogastvu, se vsako leto na 15. aprila obeležuje SPAMI dan.

Dogodek SPAMI dan organizirata Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce in Krajinski park Strunjan v sklopu projekta SPAMI Day and Marine Education Trail in LPS SPAMI, ki ga sofinancirajo UNEP/MAP-SPA/RAC in italijansko Ministrstvo za okolje in energetsko varnost.