RAZISKOVALNI TABORI

 • morigenos-tilen-genov-dolphins-1
 • morigenos_2008_tgen13
 • morigenos_2016_tgen21
 • SONY DSC
 • SONY DSC
 • morigenos_2010_pkot04
 • morigenos_2014_ahac02
 • morigenos_2009_tgen15
 • morigenos_neza-vrtovec01
 • morigenos_maja-rehar01-4

Društvo Morigenos že od leta 2003 organizira vsakoletne raziskovalne tabore, kjer lahko vsakdo postane del raziskovalne ekipe in pomaga pri raziskovanju delfinov v njihovem naravnem okolju.

Slovenske vode in drugi deli Tržaškega zaliva so dom stalni populaciji delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus). Raziskovanje, ki ga društvo Morigenos na tem območju izvaja zadnjih 15 let, je pokazalo, da približno 150 delfinov to območje uporablja za svoj življenjski prostor. Izjemna je tudi njihova edinstvena socialna struktura, ki je ne najdemo nikjer drugje na svetu.

Če svoj čas radi preživljate zunaj in ob vodi, če želite biti del pozitivnih sprememb, če ste navdušeni nad naravo ter divjimi živalmi in želite aktivno sodelovati pri njihovem preučevanju in varstvu, potem utegne biti ta tabor prav za vas!

INFO

—————————————
CENA

€ 488 (dijaki in študenti)
€ 732 (polna cena)
* DDV vključen v ceno
—————————————
TRAJANJE

10 dni
—————————————
LOKACIJA

Piran, Slovenija

Znanstveniki

Ana Hace
Jan Lesjak
Tilen Genov
Tina Centrih

hgfdh


NA KRATKO O TABORU

——————————————————————————————————————————-

Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce združuje znanstveno raziskovanje, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja.

Dolgoročni program raziskovanja, monitoringa in varstva delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) v Tržaškem zalivu, zahodni Istri in okoliških vodah severnega Jadrana izvajamo že od leta 2002. Takrat se o delfinih v tem delu Jadrana ni vedelo skoraj ničesar.

Danes o tej populaciji vemo že veliko, o čemer pričajo tudi naše ZNANSTVENE PUBLIKACIJE. Toda čaka nas še veliko dela. Pomagajte nam popeljati znanost še dlje!

Vsak dan se boste z raziskovalci podali na morje in skušali najti te karizmatične morske sesalce. Beležili boste njihove premike, vedenje in okoljske podatke, ter se učili raziskovalnih metod kot so foto-identifikacija, opazovanja s kopnega, odprave s plovilom in opazovanje vedenja. Prav tako boste zbirali podatke o morskih želvah, ki jih opazimo na terenu – območje je namreč pomemben prehranjevalni habitat za to vrsto.

Vaše sodelovanje neposredno podpira dolgoročno raziskovanje in varstvo delfinov in morskih ekosistemov v severnem Jadranu.

hgfdh


DATUMI IN CENA

——————————————————————————————————————————-

TERMIN

DATUM

TRAJANJE

CENA

STANJE

 
111. junij - 20. junij 201810 dni€488 (dijaki in študenti)
€732 (polna cena)
Zasedeno
225. junij - 4. julij 201810 dni€488 (dijaki in študenti)
€732 (polna cena)
ProstoPrijava
39. julij - 18. julij 201810 dni€488 (dijaki in študenti)
€732 (polna cena)
ProstoPrijava
423. julij - 1. avgust 201810 dni€488 (dijaki in študenti)
€732 (polna cena)
ProstoPrijava
56. avgust - 15. avgust 201810 dni€488 (dijaki in študenti)
€732 (polna cena)
ProstoPrijava
620. avgust - 29. avgust 201810 dni€488 (dijaki in študenti)
€732 (polna cena)
ProstoPrijava
73. september - 12. september 201810 dni€488 (dijaki in študenti)
€732 (polna cena)
ProstoPrijava

* DDV vključen v ceno.

POPUST

Vsem povratnikom (udeležencem, ki so se naših taborov v prejšnjih letih že udeležili) nudimo 10 % popusta. Veselimo se vašega ponovnega obiska! Če rezervirate dva zaporedna termina, vam za drugega nudimo 10 % popusta.

V ceno je vključeno:

 • nočitev v raziskovalni bazi društva Morigenos;
 • hrana in brezalkoholna pijača (zajtrk, kosilo, večerja, prigrizki);
 • voda in elektrika;
 • terensko delo;
 • strokovna predavanja, strokovno vodenje in usposabljanje;
 • ogled naravnih in drugih znamenitosti;
 • ogled Akvarija Piran;
 • nezgodno zavarovanje;
 • potrdilo o udeležbi.

V ceno ni vključeno:

 • Potni stroški udeležencev niso vključeni v ceno. Le-ti za prevoz do nas in nazaj poskrbijo sami.
 • Morebitni osebni stroški: restavracije, bari, spominki, alkoholne pijače.
KDO SE LAHKO PRIJAVI

—————————————
STAROST
16+
—————————————
DRŽAVLJANSTVO

Katerokoli
—————————————
POGOJI ZA UDELEŽBO
znati plavati
biti v zmerni kondiciji
biti zmožen prenašati poletno vročino
imeti pozitiven odnos do okolja
znati govoriti slovensko ali angleško

hgfdh


KAKO IZGLEDA DAN NA TERENU

——————————————————————————————————————————-

Boxzakajbivas

Vsako jutro, se bo raziskovalna ekipa odpravila iskat delfine. Slednje bomo delali v dveh skupinah: ena ekipa se bo odpravila na čoln, druga pa se bo podala na kopensko opazovalno točko. Obe skupini bosta iskali delfine, jih opazovali in zbirali podatke. Zgodaj popoldne se odpravimo nazaj v raziskovalno bazo na kosilo in počitek. Popoldan se omenjeni ekipi zamenjata.

Sodelovali boste v:

Iskanju delfinov in morskih želv. Vsakdo sodeluje pri pregledovanju morja in iskanju živali.

Opazovanju delfinov in beleženju njihovega obnašanja. Ko delfine najdemo, bomo zabeležili njihovo lokacijo, velikost skupine, obnašanje in prisotnost mladičev.

Zbiranju okoljskih podatkov. V rednih intervalih bomo zabeležili spremenljivke kot so temperatura in vidljivost morja, stanje morja, GPS lokacijo, kot tudi prisotnost drugih divjih živali kot so morske ptice, tune, itn.

Foto-identifikaciji posameznih delfinov. V raziskovalni bazi, bomo pregledali fotografije delfinov, na katerih bomo lahko prepoznali posameznike preko naravnih oznak na njihovih hrbtnih plavutih.

Vpisovanju podatkov. Podatke, ki jih bomo zbrali bomo vnesli v raziskovalno bazo podatkov.

Lahko boste imeli priložnost pomagati pri reševanju nasedlih ali ranjenih morskih želv, ki so se zapletle v ribiške mreže. Naša raziskovalna ekipa je postala dobro poznana na tem območju in pogosto prva prejme klice ljudi, ki opazijo morske živali v stiski.

hgfdh


O RAZISKOVALNEM OBMOČJU

——————————————————————————————————————————-

Naša raziskovana baza se nahaja v Piranu, lepem majhnem mestu na južno-zahodni obali Slovenije. Ker mesto leži na polotoku je dobesedno obdano z morjem. Ponaša se z eno od bolje ohranjenih evropskih srednjeveških in renesančnih arhitektur. V jasnih dnevih lahko občudujete Alpe. Ko ne boste na terenu lahko uživate v številnih restavracijah in kavarnah ob obali, ali se okopate v toplem morju.

Slovenija je znana po svoji naravni lepoti, ki med drugim vključuje dramatične visokogorske vrhove in klife nad morjem. Pohodništvo, potapljanje, kolesarjenje, raftanje in plavanje v Jadranskem morju ali bistrih jezerih in rekah, so priljubljene dejavnosti za preživljanje prostega časa. Veliko je naravnih jam, ki jih obiskovalci lahko raziskujejo peš, gozdov, gradov in samostanov, ki so bili ustanovljeni pred skoraj 1.000 leti. V Piranu, na primer, se lahko na vrhu hriba naužijete ob pogledu na impresivne obokane strope v stolni cerkvi Sv. Jurija, ki tam stoji od sredine trinajstega stoletja. Tu je tudi več zavarovanih območij, ki so znani kot odlični kraji za opazovanje ptic.

Piran_Map_Image

hgfdh


ZNANSTVENIKI

——————————————————————————————————————————-

Tilen Genov
Predsednik društva Morigenos in koordinator znanosti
Ana Hace
Vodja raziskovalnega tabora in glavna raziskovalka
Jan Lesjak
Glavni raziskovalec kopenskega opazovanja
Tina Centrih
Raziskovalka

hgfdh


NASTANITEV

——————————————————————————————————————————-

Za nastanitev je poskrbljeno v raziskovalni bazi društva Morigenos.

Tam spimo, jemo, kuhamo in izvajamo mnoge druge aktivnosti.

Prostor si je treba deliti z ostalimi udeleženci ali člani raziskovalne ekipe. Zasebne sobe niso na voljo. Za posteljino je poskrbljeno.

Življenjsko vzdušje v raziskovalni bazi je sproščeno in neformalno.

Na terenu udeleženci pomagajo pri iskanju delfinov, opazovanju ter zbiranju podatkov, v raziskovalni bazi pa tudi pri morebitnem urejanju in analizi podatkov.

hgfdh


VEČ O TABORU

——————————————————————————————————————————-

Vsak dan lahko poteka nekoliko drugače, veliko pa je odvisno od vremena. Če je morje mirno in ni dežja, se zjutraj odpravimo na teren iskat delfine. To počnemo na dva načina: z obalne opazovalne točke in z uporabo plovila. Terensko delo torej poteka v dveh ekipah, ki se izmenjujeta. Ena ekipa izvaja opazovanja s plovila, druga pa z obalne opazovalne točke. Tako bodo udeleženci tabora izkusili različne načine proučevanja delfinov v divjini.

Če je morje valovito, delfinov ne iščemo, saj jih je v razburkanem morju zelo težko najti, zanesljivost zbranih podatkov pa je manjša. Prav tako je plovba po zelo razburkanem morju otežena. V tem primeru se  posvetimo delu in analizi podatkov, ali pa se odpravimo na obalo, kjer lahko uživamo ob kopanju, igranju odbojke, druženju in raziskovanju obalnega pasu.


OPAZOVANJA S PLOVILA

Opazovanja izvajamo s 5.8 m dolgim plovilom. Pri iskanju delfinov raziskovalna ekipa vizualno pregleduje obzorje. V času iskanja beležimo navigacijske in okoljske podatke. S plovilom bodo upravljali usposobljeni člani in sodelavci društva Morigenos, ki imajo za to potrebno dovoljenje in imajo s tem tudi dolgoletne izkušnje.

KOPENSKA OPAZOVANJA

Kopenska opazovanja potekajo s kopenskih opazovalnih točk, s pomočjo daljnogledov in naprave imenovane teodolit. V času opazovanja beležimo okoljske podatke ter podatke o ladijskem prometu.

OPAŽANJA

Če delfine opazimo na morju, se plovilo približa živalim in prične s sledenjem. Plovilo bo ostalo v bližini delfinov eno ali več ur, odvisno od števila delfinov v skupini, njihovega vedenja, vremenskih razmer in drugih okoliščin. V rednih intervalih beležimo čas, GPS pozicijo in druge podatke.

Raziskovalci društva Morigenos so zadolženi za upravljanje s plovilom, foto-identifikacijo in splošno vodenje dela. Udeleženci tabora sodelujejo pri opazovanju in preštevanju delfinov, opazovanju vedenja ter beleženju podatkov (čas, pozicija, število živali, vedenje, morebitne prepoznane živali, ipd.). Po tem, ko so bile glavne naloge opravljene lahko udeleženci fotografirajo tudi s svojimi fotoaparati.

Če se delfine opazi z obale, bo raziskovalna ekipa izvajala sledenje delfinov z daljnogledi, beležila velikost skupine, vedenje itd. Kopenska ekipa tudi vodi raziskovlano plovilo do delfinov.

shadow picture

OPAZOVANJE VEDENJA

Če razmere to dovoljujejo, se vedenje delfinov sistematično beleži ves čas sledenja, v rednih intervalih. Zbira se podatke o velikost in sestavi skupine, prisotnosti mladičev, trajanju potopov in morebitnih interakcijah z ribištvom, ne glede na to, ali opazovanja potekajo s plovila ali obale.

FOTO-IDENTIFIKACIJA

Foto-identifikacija je osrednja metoda našega raziskovanja. Posamezne delfine lahko prepoznamo po naravnih oznakah, kot so zareze, praske in brazgotine na hrbtnih plavutih. Ko najdemo skupino delfinov, je osnovni cilj pridobiti posnetek plavuti vsakega delfina v skupini. Ta metoda je neinvazivna in lahko poda informacije o mnogih vidikih biologije in ekologije delfinov.

Ob vrnitvi v bazo zbrane podatke uredimo in shranimo. Če je čas, nekatere podatke (npr. foto-identifikacija) obdelamo. Ostale aktivnosti potekajo v skladu z načrti in potrebami za določen dan.

V času tabora bodo raziskovalci društva Morigenos pripravili več strokovnih predavanj in video projekcij o biologiji  in ekologiji kitov in delfinov, raziskovalnih postopkih, metodah in varstvu okolja. V raziskovalni bazi je tudi veliko poljudne in strokovne literature, kjer si lahko udeleženci preberejo več o kitih in delfinih, morju in ostalih  zanimivih zadevah. Člani ekipe bodo z veseljem odgovorili na morebitna vprašanja.

Obiskali bomo več zanimivih krajev ob slovenski obali, muzeje ali naravne parke.

Vsak dan bo potekal v skladu z vremenom in drugimi okoliščinami.

Zvečer bo čas za počitek, zabavo ali doživetje nočnega življenja v Portorožu in Piranu!

hgfdh


PRIJAVA

——————————————————————————————————————————-

Prijava poteka preko elektronske pošte pr@morigenos.org. Za več informacij smo na voljo tudi po telefonu. Ta prijava je začasna in se potrdi z vplačilom kotizacije za izbran termin raziskovalnega tabora. Vplačilo se lahko opravi v enem ali dveh obrokih. Udeleženec mora v roku 10 dni od dneva prijave na poslovni račun društva nakazati vsaj prvo polovico kotizacije. V tem času vam nihče ne more zasesti mesta. V kolikor prijave ne potrdite v danem roku, lahko mesto zasede kdo drug. Drugi obrok mora udeleženec vplačati vsaj 30 dni pred začetkom izbranega termina. V kolikor tega ne stori, se šteje, da se udeleženec šole ne bo udeležil in lahko mesto zasede kdo drug.

———————————————————————————————–
Vplačilo poteka preko Morigenos PayPal računa:

PayPal

———————————————————————————————–
ali banke oz. pošte na poslovni račun društva Morigenos:

IBAN account number: SI56 6100 0000 2549 604
SWIFT (BIC): HDELSI22

Banka:
Delavska hranilnica d.d., Ljubljana
Miklošičeva 5
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
———————————————————————————————–

Sklic ni potreben, če pa ga ponekod zahtevajo (npr. pri plačevanju preko interneta), je lahko zgolj “00” ali trenutni datum (za 1.7.2012 je sklic torej “01072012”). Potrdil o vplačilu nam ni potrebno pošiljati, saj bomo prejeli obvestilo že od banke.

Vse morebitne dodatne bančne stroške mora kriti udeleženec.

Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da se prijavite pravočasno.

PRIJAVNICA IN DODATNE INFORMACIJE

Podrobnejše informacije o poteku raziskovalnih taborov, nasvete, kontaktne podatke in prijavnico najdete v spodnjem PDF dokumentu. Prosimo vas, da pred prijavo natančno preberete informacije. Za morebitna vprašanja nam pišite ali nas pokličite.

Prijavnica in informacije za udeležence:

PRENESITE PDF

VESELIMO SE SREČANJA Z VAMI!

hgfdh


OCENE IN KOMENTARJI

——————————————————————————————————————————-

RAZISKOVALNI TABORI Overall rating: ☆☆☆☆☆ 0 based on 0 reviews
5 1
Name
Review Title
Rating
Review Content