Vsak žvižg ima svojo zgodbo – dogodek ob Dnevu Zemlje in 20-letnici društva Morigenos

Danes, 22.04.2022 obeležujemo Dan Zemlje. Dan planeta, na katerem smo, živimo, dihamo, se gibljemo, delamo.
Ne pozabimo na njeno pomembnost, na pomembnost ter soodvisnost vseh živih bitij, ki na njej sobivajo. In ne pozabimo, da jo je vredno varovati, raziskovati in preučevati za prihodnje generacije.
Naše delo je preučevati in odkrivati svet delfinov v Severnem Jadranu. Svet bitij, ki v splošnem veljajo za eksotična, pametna, lepa. V 20 letih smo jih uspeli že kar dobro spoznati – ugotovili smo veliko posebnosti, ki naši populaciji na tem območju dajejo prav poseben pomen z vidika ekosistema in svetovne znanosti. Z marsikaterimi se redno videvamo že od naših začetkov delovanja.
Vsak obraz, plavut in žvižg so posebni, edinstveni, imajo svoj karakter, svojo zgodbo.
En teden mineva od dogodka z rdečo nitjo tega sporočila, pri katerem smo se združili z različnimi organizacijami in z namenom obeležitve 20 let našega dela ter Dneva Zemlje na nekoliko drugačen način predstaviti podvodni svet, njegove zvoke, klike in žvižge. Del programa Komunikacije eholokacije je bila naša video razstava o delfinih, drugi del pa je orisal avdio vizualni performans Ljobe Jenče in njene ekipe. Ob tej priložnosti smo združili znanost z umetnostjo.
Zahvaljujemo se vsem, ki so dogodek obiskali, za spodbudne besede in za podporo našemu delu. Hvala vsem sodelujočim institucijam in posameznikom, ki so pripomogli, da je dogodek potekal gladko – Občina Piran – Comune di Pirano, Pomorski muzej Piran, Uroš Bostič, Avditorij Portorož, Mauricio Veldes San Emeterio, Jasna Hribernik, Istra naložbe d.o.o., ustvarjalna ekipa WB in Pajn.
Še posebej pa iskrene zahvale z naše strani gredo Eurotas Hotelom, ki so nas tudi tokrat podprli – skupaj dokazujemo, da se zavedamo pomena medsektorskega sodelovanja in povezovanja – da skupaj zmoremo več.