Tilen Genov – prejemnik priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju!

Predsednik društva. Raziskovalec. Oseba, ki ljudi navdihne. Prijatelj, ki si kljub natrpanemu urniku, ki mu ga kreirajo kiti, delfini in morje, vedno najde čas za druženje in sprostitev. Sodelavec, ki sistematično, natančno in dosledno vodi ter usmerja znanstveno dejavnost društva. Predavatelj, ki kot živa enciklopedija odgovori na skorajda vsa vprašanja o morskih sesalcih pri nas in po svetu. Član različnih združenj in odborov, ki na mednarodnem nivoju upravljajo z znanostjo o morskih sesalcih. V prvi vrsti pa začetnik in pionir znanosti o morskih sesalcih v Sloveniji. Zaslužen za to, da se je ustanovilo društvo Morigenos, z njim pa tudi Slovenija postavila na svetovni zemljevid držav, ki v vodah znotraj svojih meja znanstveno beležijo pojavljanje delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) in to ustrezno poročajo mednarodnim institucijam.
Tilen je svojo strast, zanimanje in strokovno znanje o morskih sesalcih začel gojiti, razvijati in nadgrajevati že v mladih letih. Iz preprostega vprašanja, ali delfini redno prebivajo tudi v slovenskih vodah, se je prav po njegovi zaslugi razvila obsežna 20-letna znanost o morskih sesalcih pri nas. Podkrepljena z nešteto terenskimi urami, sistematičnim beleženjem, razvita z mednarodno priznanimi raziskovalnimi metodami. 20 let podatkov populacijo delfinov v Tržaškem zalivu umešča med najbolje preučene populacije v Sredozemlju. Preučevana je namreč vzporedno z različnimi metodami – različnimi analizami tkiv, obraznih potez, oglašanja, identificirana s foto-identifikacijo oz. prepoznavanjem po hrbtnih plavutih, beleženjem vedenja, patološkimi raziskavami poginulih osebkov.
S ponosom delimo novico, da je ob okroglem jubileju društva Morigenos njegov predsednik in ustanovitelj Tilen Genov s strani Slovenske znanstvene fundacije prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju. Če znanost približamo ljudem, dosežemo mnogo višje cilje, sežemo dlje, znanosti večamo pomen in množimo učinek. S številnimi znanstvenimi članki in objavami na svetovnem nivoju, s korektnim sodelovanjem z mediji ter nenazadnje z upoštevanjem in načrtovanjem ter izvajanjem različnih aktivnosti, ki širšo javnost ozaveščajo in izobražujejo o pomenu morja, ohranjanja narave, varstva biodiverzitete in preučevanja morskih sesalcev je Tilen tisti, ki si ta naziv neizpodbitno zasluži.
Celotna ekipa je zelo ponosna nanj in mu iskreno čestita!