STE VIDELI DELFINE?


Če kjerkoli na območju slovenskega morja in severnega Jadrana nasploh opazite delfine ali kite, vas vljudno prosimo, da nam (če se le da) to TAKOJ sporočite na 031 77 10 77!

Isto vas prosimo tudi, če najdete mrtve, nasedle ali ranjene osebke.

Če nas zaradi kateregakoli razloga niste mogli poklicati, nas pokličite kasneje ali kliknete na gumb spodaj in izpolnite obrazec.  Lahko nam pošljete tudi elektronsko pošto na morigenos@morigenos.org. Fotografski ali video posnetki so še posebej koristni!

STE VIDELI DELFINE?

Najpomembnejši so naslednji podatki:

  • datum in točen čas opažanja
  • lokacija opažanja (GPS pozicija ali ime lokacije)
  • ocenjeno število živali

Najpomembnejši so naslednji podatki:

  • določitev vrste ali opis živali
  • grobi opis vedenja živali
  • potek premikanja živali

Zakaj nam je to pomembno?

Tovrstna obvestila o opažanjih so za nas pomembna iz več razlogov:

1) Včasih se lahko na takšna obvestila odzovemo nemudoma in delfine na morju lociramo. Na ta način lahko identificiramo posamezne osebke in tako točno vemo, kateri delfini so bili na tistem kraju ob tistem času. Obenem lahko na ta način zberemo več ključnih podatkov o njihovem življenju.

2) Tudi kadar se na obvestilo ne moremo odzvati dovolj hitro, so takšna obvestila dragocen vir informacij. Podatki o tem kje in kdaj so se delfini pojavili, so za nas zelo koristni, saj nam skupaj z našimi lastnimi opažanji dajejo bolj celovito sliko o stanju teh živali pri nas. Zato vestno beležimo vsa obvestila ribičev, jadralcev, domačinov in turistov.

3) Pri pojavljanju redkih vrst, kot je bil npr. kit grbavec, je zelo pomembno, da se tovrstne primere dokumentira in da se preveri, ali je z živaljo vse v redu.

4) Če gre za ranjene ali nasedle živali, se lahko naša ekipa za nujne primere na obvestilo hitro odzove in na terenu posreduje.

5) Fotografski in video posnetki nam lahko pomagajo identificirati vrsto kita ali delfina, zelo dobri posnetki pa nam lahko omogočijo prepoznavanje tistih osebkov, ki jih na tem območju že poznamo.

HVALA!