TAKOLE SE JE DANES SLIŠALO V PIRANSKEM ZALIVU

V okolici Pirana je bilo danes pod vodo zelo hrupno. Tam se je namreč zadrževala skupina 35-40 delfinov, v kateri so bili tako samci kot tudi samice z mladiči. Takole se je slišalo oglašanje delfinov, ki smo ga raziskovalci društva Morigenos posneli s hidrofonom (podvodnim mikrofonom).

Na območju Tržaškega zaliva živi stalna populacija delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus), ki šteje okoli 150 živali, slovenske vode pa so pomemben del njihovega habitata. Delfini se na tem območju prehranjujejo, razmnožujejo in vzgajajo mladiče. To populacijo raziskovalci društva Morigenos preučujemo že 18 let, zato večino teh delfinov zelo dobro poznamo. Posamezne osebke prepoznavamo po naravnih oznakah na hrbtnih plavutih, vsak prepoznani delfin pa dobi ime in je vključen v identifikacijski katalog. Nekatere od danes opaženih delfinov smo prvič srečali že leta 2003.

Delfini se sporazumevajo, orientirajo in lovijo plen s pomočjo zvoka, zato lahko s preučevanjem njihovega oglašanja o njih izvemo marsikaj. Njihovo oglašanje vključuje različne oblike žvižgov, tleskov ter brnečih in drugih zvokov. Vsak delfin ima tudi svoj lastni »podpisni žvižg«, ki predstavlja njegovo »ime«. Na podlagi teh žvižgov se delfini medsebojno prepoznavajo, z natančno analizo teh zvokov pa jih lahko prepoznamo tudi mi.

Izredno hvaležni smo vsem, ki nas v teh dneh redno obveščate o opažanjih delfinov. S tem nam pomagate zbirati pomembne informacije o gibanju, vedenju in varstvenem statusu teh živali. Če opazite delfine, bomo hvaležni klica na 031 77 10 77.

Pomagate nam lahko tudi tako, da simbolično posvojite katerega od teh delfinov.