Izobraževanje in ozaveščanje

 

Preprosto pravilo v varstvu narave pravi, da varuješ tisto, kar poznaš. Zato je pomembno, da se vsa Slovenija zaveda pomembnosti morskega okolja, njegove biotske raznovrstnosti in njunega ohranjanja. Bolj kot so ljudje ozaveščeni, bolj odgovorno ravnajo. Slednje igra ključno vlogo v doseganju trajnih rezultatov. Slovensko morje ni zgolj skrb ljudi, ki ob njem živijo, temveč vseh nas. Zato v društvu Morigenos veliko pozornosti namenjamo izobraževanju in ozaveščanju javnosti o biologiji delfinov in odgovornem ravnanju z morskim ekosistemom.

   

V ta namen društvo izvaja različne izobraževalne programe za vse starostne skupine, od najmlajših do odraslih, ki vključujejo predavanja, delavnice in naravoslovne dneve. Poleg tega že od leta 2002 izvajamo Raziskovalne tabore, ki se jih udeležujejo prostovoljci različnih generacij z vsega sveta; le-ti vsakomur nudijo priložnost, da se neposredno sreča z raziskovanjem in varstvom delfinov ter morskih želv. Sodelovanje prostovoljcev je za društvo izjemnega pomena, saj brez njihove pomoči raziskovalno delo na terenu ne bi bilo mogoče.

   

Prav tako vsako leto organiziramo več dogodkov (Dan delfinov, Noč delfinov, filmski večeri, razstave ipd.) ter sodelujemo na različnih festivalih, sejmih, prireditvah, čistilnih akcijah (Ekobazar, Internautica, Lupa, Evropski teden mobilnosti, Noč raziskovalcev, Teden Sredozemske obale, Čista obala, Praznik kakijev, Študentska arena itd.), na katerih seznanjamo širšo slovensko javnost z dejstvom, da delfini živijo tudi v slovenskem morju, vzbujamo zavedanje o pomembnosti ohranjanja morskega okolja in njegove biotske raznovrstnosti ter predstavljamo poslanstvo in delo društva Morigenos.