FOTO-IDENTIFIKACIJA

Fotografije © Morigenos
 

Foto-identifikacija je osrednja metoda našega raziskovanja. Posamezne delfine lahko prepoznamo po naravnih oznakah, kot so zareze, praske in brazgotine na hrbtnih plavutih (pa tudi na drugih delih telesa). Hrbtna plavut delfinov je del telesa, na katerem je največ edinstvenih oznak, po katerih lahko delfine ločimo med seboj. Obenem je tudi tisti del telesa, ki je vedno viden pri normalnem prihodu delfina na površino zaradi dihanja.

Te oznake so naravne, nastanejo pa predvsem pri medsebojnih interakcijah med delfini. Lahko jih povzročijo tudi drugi organizmi (npr. morski psi) ali bolezni, včasih pa celo neprijetna srečanja z ljudmi (npr. trčenja s plovili in srečanja z ladijskimi propelerji, zapletanja v ribiške mreže, ipd.). Če želite izvedeti, kako delfini pridobije oznake, si oglejte: Kako delfini pridobijo oznake.

Pigmentni vzorci, oblika hrbtne plavuti in druge posebnosti prav tako pomagajo pri prepoznavanju posameznih živali.  Živali fotografiramo, da lahko natančno preučimo njihove oznake. Nove fotografije primerjamo s starimi in tako ugotavljamo ali smo videli že znane delfine, ali pa smo srečali nove. Od leta 2002 smo v slovenskih in okoliških vodah foto-identificirali preko 150 delfinov, vsakemu pa smo dali ime in ga vključili v fotografski identifikacijski katalog.

Ko najdemo skupino delfinov, je osnovni cilj pridobiti kvaliteten posnetek plavuti vsakega delfina v skupini. Ta metoda je neinvazivna, saj se delfinov ni potrebno dotikati ali jim nameščati umetnih oznak. S foto-identifikacijo lahko pridobimo mnogo informacij o biologiji in ekologiji delfinov.

S foto-identifikacijo lahko ugotavljamo velikost populacije delfinov in spremljamo njihovo število skozi čas. Tako lahko opazujemo ali se populacija veča, manjša ali ostaja enako velika. Prav tako lahko s to metodo ocenjujemo in preučujemo letno stopnjo preživetja, stopnjo rodnosti, razširjenost in razporeditev delfinov, vzorce pojavljanja, migracije, vedenje, socialno strukturo, rabo habitatov in pogostost posameznih delfinov na posameznih območjih. S foto-identifikacijo lahko opazujemo in preučujemo tudi kožne bolezni pri delfinih, proces celjenja ran, odraščanje mladičev in osebnost posameznih delfinov. Pomaga nam tudi pri določanju spola identificiranih delfinov.

Društvo je z metodo foto-identifikacije leta 2002 začelo vzpostavljati prvi fotografski identifikacijski katalog delfinov na področju Slovenije in okoliških voda. Katalog vključuje že več kot 100 delfinov, ki to območje uporabljajo za svoj življenjski prostor. Če vas zanima, kako izgledajo plavuti različnih delfinov iz slovenskega morja, obiščite stran Foto-ID katalog.