DELFINI V SLOVENSKEM MORJU

V Sloveniji so prisotni tudi delfini! Društvo Morigenos delfine v slovenskem morju preučuje in spremlja že od leta 2002, s čemer je dokumentiralo stalno prisotnost populacije velikih pliskavk pri nas. Pred tem je bilo o delfinih v Sloveniji malo znanega, malokdo pa je vedel, da se pri nas sploh pojavljajo.
Slovensko morje (skupaj z okoliškimi hrvaškimi in italijanskimi vodami) je namreč pomemben življenjski prostor populaciji delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus). To je edina stalna vrsta kitov in delfinov pri nas, druge vrste pa nas obiščejo redkeje.

Društvo je z metodo foto-identifikacije leta 2002 začelo vzpostavljati prvi fotografski identifikacijski katalog delfinov na področju Slovenije in okoliških voda. Katalog vključuje že več kot 150 delfinov, ki to območje uporabljajo za svoj življenjski prostor. Delfini slovensko morje uporabljajo za prehranjevanje, igro, počitek, pa tudi za razmnoževanje in vzgojo mladičev. Slovenske vode bolj ali manj redno uporablja okoli 70-100 delfinov, med njimi tudi samice z mladički. Nekateri delfini se tukaj zadržujejo občasno, drugi redno. Nekaj je takih, ki so tu prisotni vsako leto, že 10 let zapored (od začetka našega raziskovanja). Seveda pa se delfini, ki jih najdemo v slovenskem morju, gibljejo tudi v sosednjih hrvaških in italijanskih vodah, saj državne meje za delfine ne obstajajo.

Danes nekatere delfine že dobro poznamo, saj jih spremljamo že 15 let. Tako na mnoge gledamo kot na stare prijatelje, ki nam počasi razkrivajo skrivnosti njihovih življenj. Nekatere mladiče smo imeli priložnost opazovati med njihovim odraščanjem, vedno pa se razveselimo tudi novih mladičkov znanih samic.

 

Delfini so pomemben del morskega ekosistema. Z učinkovito zaščito delfinov lahko zaščitimo tudi ostala bitja in celotno okolje, v katerem delfini živijo. Obstoj delfinov pri nas ogrožajo mnogi človeški vplivi, npr. onesnaženje, hrup, gost pomorski promet, prekomerni ali neprimerni ribolov in splošna degradacija morja in njegove obale. Toda to, da so delfini še vedno tukaj, je dober znak, ki nam pravi, da je naše morje vredno varovati.

Strokovni izsledki znanstvenega raziskovanja društva Morigenos so zbrani v več publikacijah, ki jih lahko pogledate na strani Znanstvene objave.

Če bi se nam radi pridružili na terenu, pomagali pri naših prizadevanjih, ali pa ste sami veliko na morju, bomo zelo veseli vašega sodelovanja. Obiščite: