POLETNI RAZISKOVALNI TABORI 2017

Poletni raziskovalni tabori so namenjeni praktičnemu usposabljanju s področja morskih sesalcev in varstvene biologije za študente in mlade iz Slovenije in drugih držav iz regije.

Društvo Morigenos že od leta 2003 izvaja vsakoletne poletne raziskovalne tabore, kjer se lahko vsakdo neposredno sreča z raziskovanjem in varstvom delfinov ter morskih želv.

Pridružite se nam in obiščite najbolj severni del Jadranskega in hkrati Sredozemskega morja. Aktivno sodelujte pri preučevanju delfinov. Spoznajte tehnike raziskovanja delfinov, vključno s foto-identifikacijo, kopenskim opazovanjem, odpravami s plovilom ter opazovanjem vedenja. Opazujte delfine, morske želve in morske ptice v naravnem okolju. Spoznajte ljudi iz drugih delov sveta. In še več.

O PROJEKTU

Društvo Morigenos skuša združevati znanstveno raziskovanje, izobraževanje, ozaveščanje javnosti in upravljanje, za doseganje učinkovitega varstva morskega okolja. Javne nagrade, priznanja, strokovne objave in vrsta drugih referenc pričajo o kakovosti našega dela.
Slovenski projekt raziskovanja in varstva delfinov je dolgoročni program raziskovanja, monitoringa in varstva velikih pliskavk (Tursiops truncatus) v slovenskih in okoliških vodah. Gre za prvo dolgoročno in sistematično raziskavo katerekoli vrste kitov in delfinov v Sloveniji in za najobsežnejši niz podatkov o delfinih in morskih želvah v tem delu Jadrana.


Raziskovalne aktivnosti so namenjene pridobivanju znanstvene osnove za učinkovito varstvo delfinov in njihovega okolja, preko monitoringa trendov v populaciji in identifikacije glavnih negativnih dejavnikov, ki vplivajo na te živali.


V času raziskovalnih taborov bomo spremljali prisotnost delfinov na raziskovalnem območju in zbirali podatke o njihovem gibanju, vedenju, interakcijah z ribištvom in foto-identifikaciji. Vsakodneva opazovanja potekajo na plovilih in s kopenskih opazovalnih točk. Poleg preučevanja delfinov zbiramo še podatke o morskih želvah, glavatih karetah (Caretta caretta).


TERMINI IN CENA

Cena in termini za letošnje leto bodo znani naknadno.

V ceno je vključeno:

 • nočitev v raziskovalni bazi društva Morigenos;
 • hrana in pijača (zajtrk, kosilo, večerja, prigrizki);
 • voda in elektrika;
 • terensko delo;
 • strokovna predavanja, strokovno vodenje in usposabljanje;
 • ogled naravnih in drugih znamenitosti;
 • ogled Akvarija Piran;
 • nezgodno zavarovanje;
 • potrdilo o udeležbi.

V ceno ni vključeno:

 • Potni stroški udeležencev niso vključeni v ceno. Le-ti za prevoz do nas in nazaj poskrbijo sami.
 • Morebitni osebni stroški: restavracije, bari, spominki, alkoholne pijače, telefon, internet.

Popusti:

Vsem povratnikom (udeležencem, ki so se naših taborov v prejšnjih letih že udeležili), nudimo 10 % popusta!
Veselimo se vašega ponovnega obiska!
Če rezervirate dva zaporedna termina, vam za drugega nudimo 10 % popusta.


KDO SE LAHKO PRIJAVI?

Prijavi se lahko kdorkoli, ki je star vsaj 16 let, ne glede na državljanstvo, izobrazbo ali predhodne izkušnje. Morate znati plavati.
Število udeležencev posameznega termina je omejeno na 6 oseb. Selekcije ni – prednost imajo tisti, ki se prej prijavijo.
a
  
  
aa
NASTANITEV

Za nastanitev je poskrbljeno v raziskovalni bazi društva Morigenos. Tam spimo, jemo, kuhamo in izvajamo mnoge druge aktivnosti. Terensko delo poteka na morju (opazovanja s plovil) ter na obali (kopenska opazovanja).
Prostor si je treba deliti z ostalimi udeleženci ali člani raziskovalne ekipe. Zasebne sobe niso na voljo. Življenjsko vzdušje v raziskovalni bazi je sproščeno in neformalno. To ni hotel!
aa
ZAKAJ JE TO ZANIMIVO ZA VAS

Raziskovalen tabor vam omogoča, da izkusite vsakodnevno življenje raziskovalca delfinov, obenem pa pridobite splošno znanje o raziskovanju morskih sesalcev, morski biologiji in varstvu narave. Za vso potrebno usposabljanje je poskrbljeno.

Do konca tabora boste:

  • imeli pregled različnih metod za raziskovanje morskih sesalcev v naravi;
  • imeli boljše razumevanje problematike varstva morskih sesalcev in morskih želv;
  • pridobili praktične izkušnje ter izkusili zadovoljstvo in frustracije raziskovanja morskih sesalcev.

  
aa
KAKO VAŠE SODELOVANJE PRISPEVA K  RAZISKOVANJU IN VARSTVU DELFINOV

Društvo Morigenos v slovenskih in okoliških vodah severnega Jadranskega morja izvaja dolgoročno znanstveno raziskovanje delfinov in morskih želv. Društvo rezultate znanstvenega raziskovanja uporablja za učinkovito varstvo teh živali. To počnemo z izobraževanjem, ozaveščanjem javnosti, razvijanjem akcijskih načrtov in svetovanjem državnim organom.

S sodelovanjem v projektu neposredno pomagate pri financiranju raziskovalnih aktivnosti. Vaša kotizacija je namenjena kritju terenskih stroškov, kar brez vašega sodelovanja ne bi bilo mogoče. Obenem vaše aktivno sodelovanje pri zbiranju podatkov pomaga raziskovalni ekipi na terenu, saj tako postanete tudi sami del ekipe. Vaša udeležba na raziskovalnem taboru torej neposredno prispeva k raziskovanju in varstvu delfinov in morskih želv na tem območju.


POGOJI ZA UDELEŽBO

Udeleženec mora:

 • biti star vsaj 16 let;
 • znati plavati;
 • biti v zmerni kondiciji in biti zmožen prenašati poletno vročino (več ur na čolnu ali na kopenski opazovalni točki);
 • biti prilagodljiv;
 • biti pripravljen na delo v skupini;
 • imeti pozitiven in prijazen odnos do drugih živih bitij in okolja;
 • znati govoriti slovensko, angleško ali hrvaško (enega od teh jezikov);
 • natančno prebrati informacije (Morigenos Info 2016 – PDF), ki so podane na koncu te strani, in soglašati s temi pravili;
 • izpolniti prijavnico in izjavo (Morigenos Info 2016 – PDF).
OBVEZNOSTI UDELEŽENCEV

Udeleženci tabora si s člani raziskovalne ekipe delijo vsakodnevne obveznosti in opravila. To vključuje kuhanje, pomivanje posode in pospravljanje. Na terenu udeleženci pomagajo pri iskanju delfinov, opazovanju ter zbiranju podatkov, v raziskovalni bazi pa tudi pri morebitnem urejanju in analizi podatkov.


KAKO IZGLEDA DAN NA RAZISKOVALNEM TABORU

Vsak dan lahko poteka nekoliko drugače, veliko pa je odvisno od vremena. Če je morje mirno in ni dežja, se zjutraj odpravimo na teren iskat delfine. To počnemo na dva načina: z obalne opazovalne točke in z uporabo plovila. Terensko delo torej poteka v dveh ekipah, ki se izmenjujeta. Ena ekipa izvaja opazovanja s plovila, druga pa z obalne opazovalne točke. Tako bodo udeleženci tabora izkusili različne načine proučevanja delfinov v divjini.

Opazovanja s plovila

Opazovanja izvajamo s 5.8 m dolgim plovilom. Pri iskanju delfinov raziskovalna ekipa vizualno pregleduje obzorje. V času iskanja beležimo navigacijske in okoljske podatke. S plovilom bodo upravljali usposobljeni člani in sodelavci društva Morigenos, ki imajo za to potrebno dovoljenje in imajo s tem tudi dolgoletne izkušnje.


Kopenska opazovanja

Kopenska opazovanja potekajo s kopenskih opazovalnih točk, s pomočjo daljnogledov in naprave imenovane teodolit. V času opazovanja beležimo okoljske podatke ter podatke o ladijskem prometu.

  
  

Opažanja

Če delfine opazimo na morju, se plovilo približa živalim in prične s sledenjem. Plovilo bo ostalo v bližini delfinov eno ali več ur, odvisno od števila delfinov v skupini, njihovega vedenja, vremenskih razmer in drugih okoliščin. V rednih intervalih beležimo čas, GPS pozicijo in druge podatke.

Raziskovalci društva Morigenos so zadolženi za upravljanje s plovilom, foto-identifikacijo in splošno vodenje dela. Udeleženci tabora sodelujejo pri opazovanju in preštevanju delfinov, opazovanju vedenja ter beleženju podatkov (čas, pozicija, število živali, vedenje, morebitne prepoznane živali, ipd.). Po tem, ko so bile glavne naloge opravljene lahko udeleženci fotografirajo tudi s svojimi fotoaparati.

Če se delfine opazi z obale, bo raziskovalna ekipa izvajala sledenje s teodolitom.


Foto-identifikacija

Foto-identifikacija je osrednja metoda našega raziskovanja. Posamezne delfine lahko prepoznamo po naravnih oznakah, kot so zareze, praske in brazgotine na hrbtnih plavutih.

Ko najdemo skupino delfinov, je osnovni cilj pridobiti posnetek plavuti vsakega delfina v skupini. Ta metoda je neinvazivna in lahko poda informacije o mnogih vidikih biologije in ekologije delfinov.


Opazovanje vedenja

Če razmere to dovoljujejo, se vedenje delfinov sistematično beleži ves čas sledenja, v rednih intervalih. Zbira se podatke o velikost in sestavi skupine, prisotnosti mladičev, trajanju potopov in morebitnih interakcijah z ribištvom, ne glede na to, ali opazovanja potekajo s plovila ali obale.


Ob vrnitvi v bazo zbrane podatke uredimo in shranimo. Če je čas, nekatere podatke (npr. foto-identifikacija) obdelamo. Ostale aktivnosti potekajo v skladu z načrti in potrebami za določen dan.


Če je morje valovito, delfinov ne iščemo, saj jih je v razburkanem morju zelo težko najti, zanesljivost zbranih podatkov pa je manjša. Prav tako je plovba po zelo razburkanem morju otežena. V tem primeru se  posvetimo delu in analizi podatkov, ali pa se odpravimo na obalo, kjer lahko uživamo ob kopanju, igranju odbojke, druženju in raziskovanju obalnega pasu.


V času tabora bodo raziskovalci društva Morigenos pripravili več strokovnih predavanj in video projekcij o biologiji  in ekologiji kitov in delfinov, raziskovalnih postopkih, metodah in varstvu okolja. V raziskovalni bazi je tudi veliko poljudne in strokovne literature, kjer si lahko udeleženci preberejo več o kitih in delfinih, morju in ostalih  zanimivih zadevah. Člani ekipe bodo z veseljem odgovorili na morebitna vprašanja.

Obiskali bomo več zanimivih krajev ob slovenski obali. Vsak dan bo potekal v skladu z vremenom in drugimi okoliščinami. Zvečer bo čas za počitek, zabavo ali doživetje nočnega življenja v Portorožu!


KDO BO VODIL TABOR?

Raziskovanje in ostale aktivnosti bo vodila usposobljena ekipa društva Morigenos, ki ima na področju raziskovanja morskih sesalcev in izobraževanja več kot 10 let izkušenj. Člani društva Morigenos so aktivno vključeni v delo mnogih mednarodno priznanih organizacij s področja morskih sesalcev in varstva morskega okolja, med drugim Medvladne oceanografske komisije UNESCO, Evropskega združenja za kite in delfine, Sporazuma o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in sosednjega atlantskega območja (ACCOBAMS), Mednarodne komisije za kitolov in Enote za raziskovanje morskih sesalcev na Univerzi v St Andrews.

En ali dva raziskovalca bosta vodila terensko delo in splošno koordinacijo projekta. Asistenti in udeleženci šole bodo pomagali pri vseh aktivnostih projekta. Nekateri člani ekipe bodo pomagali občasno ali sodelovali pri koordiniciji od drugod.

ALI LAHKO ZAGOTOVIMO, DA BOSTE VIDELI DELFINE?

Ne. Najverjetneje jih boste videli, vendar vam tega nihče ne more zares zagotoviti. Delfine sicer ponavadi vidimo večkrat v času posameznega termina tabora in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bi udeležencem kar največkrat omogočili opazovanje delfinov. Toda prosimo vas, da se zavedate, da so ti delfini divje in svobodne živali. In prav je tako. Zaradi tega so zelo nepredvidljivi, imajo relativno veliko območje bivanja in veliko potujejo naokoli. To pomeni, da ne moremo (in tudi nočemo!) nadzorovati njihovega gibanja. Zato nikoli ne moremo vedeti kdaj in kje jih bomo srečali. Iskanje lahko traja le slabo minuto ali pa več ur. Včasih je lahko celodnevno iskanje neuspešno. Včasih delfine videvamo več dni zapored, včasih pa jih več dni sploh ne najdemo. Na nek način je to tudi čar takšnega dela. Zato morate biti potrpežljivi. Poleg tega lahko slabo vreme (veter in razburkano morje, dež, slaba vidljivost) omejuje ali preprečuje delo na terenu in s tem zmanjša možnosti, da najdemo delfine. Vse to je pač del tovrstnega dela, sestavni del raziskovanja divjih živali. V kolikor pričakujete turistični ogled, kjer bi delfine s kakšnim trikom privabili k čolnu, vam udeležbo na našem taboru odsvetujemo. Ekipa društva Morigenos bo naredila vse kar je v njeni moči, da čimbolj poveča možnosti srečanja z delfini, toda imejte v mislih, da prisotnosti delfinov v času tabora ne moremo zagotoviti, saj nimamo vpliva nad vremenom, niti nad delfini. To je znanstveno-raziskovalni projekt in ne turistični ogled živali.

PRIJAVA

Prijava poteka preko elektronske pošte ali telefona. Ta prijava je začasna in se potrdi z vplačilom kotizacije za izbran termin raziskovalne šole. Vplačilo se lahko opravi v enem ali dveh obrokih. Udeleženec mora v roku 10 dni od dneva prijave na poslovni račun društva nakazati vsaj prvo polovico kotizacije. V tem času vam nihče ne more zasesti mesta. V kolikor prijave ne potrdite v danem roku, lahko mesto zasede kdo drug. Drugi obrok mora udeleženec vplačati vsaj 20 dni pred začetkom izbranega termina. V kolikor tega ne stori, se šteje, da se udeleženec šole ne bo udeležil in lahko mesto zasede kdo drug.

Vplačilo poteka preko banke ali pošte na poslovni račun društva Morigenos:

Št. računa: SI56 6100 0000 2549 604

Banka:
Delavska hranilnica d.d., Ljubljana

Miklošičeva 5
SI-1000 Ljubljana

Sklic ni potreben, če pa ga ponekod zahtevajo (npr. pri plačevanju preko interneta), je lahko zgolj “00” ali trenutni datum (za 1.7.2012 je sklic torej “01072012”). Potrdil o vplačilu nam ni potrebno pošiljati, saj bomo prejeli obvestilo že od banke.

Vse morebitne dodatne bančne stroške mora kriti udeleženec.

Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da se prijavite pravočasno.

PRIJAVNICA IN DODATNE INFORMACIJE

Podrobnejše informacije o poteku raziskovalnih taborov, nasvete, kontaktne podatke in prijavnico najdete v spodnjem PDF dokumentu. Prosimo vas, da pred prijavo natančno preberete informacije. Za morebitna vprašanja nam pišite ali nas pokličite.

Prijavnica in informacije za udeležence:

Morigenos Info 2016

VESELIMO SE SREČANJA Z VAMI!

Fotografije: Ana Hace, Ayşe Demirer, Bojan Breščanski, Donja Rashed, Gregor Kervina, Katherine Yates, Petra Grahek, Petra Miklavc, Rebecca Hayes Tieken, Sarah Lehmann, Sylvie Rimella, Špela Guštin, Tanja Trobentar, Teja Muha, Tilen Genov, Tina Centrih.