Nazadnje obnovljeno: 22. 6. 2015
 
 
 

 

DOBRODOŠLI V DRUŠTVU MORIGENOS!
_______________________________________________________________Društvo Morigenos združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

Radi bi, da se nam pridružite tudi vi!
ZADNJE NOVICE
______________22. 6. 2015

»Moji, tvoji, naši delfini« – 9. Dan delfinov

Dan delfinov bo letos v soboto, 25. julija 2015, od 16. ure dalje na Tartinijevem trgu v Piranu.
Tudi tokrat bomo pripravili pestro dogajanje in se že veselimo vaše družbe.
Podroben program vam razkrijemo kmalu!  


2. 6. 2015

1. ACCOBAMS dan kitov in delfinov – vabljeni na odprtje razstave fotografij delfinov iz slovenskega morja

Društvo Morigenos se bo kot partnerska organizacija mednarodnega Sporazuma o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in sosednjega atlantskega območja (ACCOBAMS) pridružilo praznovanju 1. ACCOBAMS dneva kitov in delfinov. Različne aktivnosti, posvečene temu dnevu, se bodo v vseh državah, podpisnicah sporazuma, odvijale na letošnji svetovni dan okolja, 5. junija.

V društvu Morigenos bomo 1. ACCOBAMS dan kitov in delfinov počastili z odprtjem razstave fotografij delfinov iz slovenskega morja na lesu in platnu, ki bo petek, 5. junija 2015, ob 20. uri v Caffe Galeriji v Piranu (Kidričevo nabrežje 2). Večer bomo nadaljevali s prijetnim druženjem.
Razstava bo prodajna, na ogled pa bo do 15. junija 2015.

Vljudno vabljeni!

Sporazum ACCOBAMS povezuje države iz Sredozemske in Črnomorske regije v skupnih prizadevanjih za ohranjanje kitov in delfinov v Sredozemskem in Črnem morju ter za izboljšanje znanja o teh živalih. Podpisnica sporazuma je tudi Republika Slovenija, društvo Morigenos pa je edina slovenska organizacija s statusom partnerske organizacije v tem sporazumu. 


2. 6. 2015

Čistilna akcija v okviru pobude Net Effect ob Koprskem zalivu

Društvo Morigenos se bo ob svetovnem dnevu oceanov, 8. juniju, pridružilo pobudi Net Effect, ki jo po vsem svetu organizira World Cetacean Alliance (Svetovno zavezništvo za kite in delfine) v sodelovanju z World Animal Protection (Svetovna organizacija za zaščito živali) in Global Ghost Gear Initiative (Globalna iniciativa za reševanje problema odpadne ribiške opreme).

Po obalah širom sveta bodo od 6. do 8. junija letos potekale čistilne akcije, s katerimi želimo izpostaviti problem morskih odpadkov, predvsem odslužene ribiške opreme (mreže, ribiške vrvice, pasti).  Vsako leto je v morje odvrženo okoli 640.000 ton rabljene ribiške opreme. Za morske živali, ki se vanjo zapletejo, je največkrat usodna.

V Sloveniji bomo na problem morskih odpadkov opozorili v soboto, 6. junija 2015, s čistilno akcijo ob Koprskem zalivu. Pridružite se nam tudi vi!
Zbrali se bomo ob 10. uri v Kopru na parkirišču pri Letnem kopališču v Žusterni. Nato se bomo lotili čiščenja obalnega predela. Akcija bo trajala dve uri. Priporočamo dobro obutev in zaščito pred soncem.
V društvu Morigenos bomo zagotovili vreče za smeti in rokavice. Vsak udeleženec bo dobil tudi majico društva.

Vse zbrane morske odpadke bomo predali Službi za varovanje priobalnega morja Ministrstva za okolje in prostor, podatke in morebitno ribiško opremo pa bomo predali Inštitutu za vode Republike Slovenije, ki se s problematiko odpadne ribiške opreme ukvarja v okviru projekta DeFishGear. 

Čistilno akcijo delno financira Mestna občina Koper.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite po e-pošti na projekti.morigenos@gmail.com ali po telefonu (klic ali sms) 040 470 213. 


 

 
 
 


Prijavite se na Morigenos e-novice!
E-pošta:

     Ste videli delfine? Sporočite nam!

     Raziskovalni tabori

     Posvojite delfina!

     Terapije z delfini: da ali ne? 

     E-knjiga Delfini Slovenije: morski sesalci na koncu Jadranskega morja

     Morigenos priporoča

 Društvo Morigenos ima zaradi svojega aktivnega dela na podro?ju prou?evanja in varstva delfinov v Sloveniji status partnerske organizacije mednarodnemu sporazumu ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov ?rnega morja, Sredozemskega morja in atlantskega obmo?ja ob njem).Društvo Morigenos je ?lan skupine Cetacean Alliance.Društvo Morigenos je bilo uradni ?lan kampanje "Leto delfinov" (2007, podaljšano v 2008) v Sloveniji.?lani društva Morigenos delujejo v organih Evropskega zdru�enja za kite in delfine.Morigenos je partner projekta Europhukes, mednarodni bazi podatkov za foto-identifikacijo kitov in delfinov.Društvo Morigenos je partner iniciative Countdown 2010, katere cilj je ustavitev zmanjševanja biodiverzitete.Društvo Morigenos je ?lan koalicije Whalewatch, ki nasprotuje komercialnemu in tako imenovanemu "znanstvenemu" kitolovu.Društvo Morigenos je ?lan Evropske koalicije za tihe oceane, ki se bori proti prekomernemu podvodnemu hrupu in neprimerni uporabi podvodnih sonarjev.Društvo Morigenos je partner projekta Krilca - projekt dobrih daril, ki pomagajo spreminjati svet na bolje.Društvo Morigenos sodeluje v projektu "Morski datlji? Ne, hvala!", ki ga vodi Zavod RS za varstvo narave.
Poletni raziskovalni tabori društva Morigenos tudi na Planet WhaleDruštvo Morigenos je partner združenja MedPAN (Mreža Mediteranskih zavarovanih območij), ki koordinira delo mreže upravljavcev zavarovanih morskih območij v Sredozemlju.Društvo Morigenos je parnter zveze World Cetacean Alliance.
 

          English

   
   
   
   
   
2015 Morigenos Copyright     design by Selena Arte  -  developed by Aurora e.orbit

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju