Nazadnje obnovljeno: 18. 4. 2015
 
 
 

 

DOBRODOŠLI V DRUŠTVU MORIGENOS!
_______________________________________________________________Društvo Morigenos združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

Radi bi, da se nam pridružite tudi vi!
ZADNJE NOVICE
______________18. 4. 2015

Morigenos na Univerzi St Andrews

Tilen Genov je v tem tednu na Univerzi St Andrews (Velika Britanija), kjer opravlja svoj doktorski študij, predstavil dve vabljeni predavanji. Predaval je o raziskovanju delfinov v Sloveniji ter severnem Jadranu, ki ga izvaja društvo Morigenos. Prvo predavanje je potekalo v sklopu društva Bionet za podiplomske študente Fakultete za biologijo, drugo predavanje pa na Scottish Oceans Institute / Sea Mammal Research Unit. Tilen svoj doktorat opravlja v sklopu Sea Mammal Research Unit (Enota za raziskovanje morskih sesalcev), ki je vodilna institucija s področja raziskovanja morskih sesalcev v Evropi ter ena izmed vodilnih na svetu. V društvu smo zato zelo ponosni, da so naši člani del nje.


17. 4. 2015

Eko bazar

Društvo Morigenos se bo 22. in 23. aprila 2015 predstavilo na EKO BAZARJU, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču v okviru 6. mednarodne Eko konference.

Vljudno vas vabimo, da nas na našem razstavnem prostoru obiščete v sredo, 22., od 14. do 18. ure in v četrtek, 23., od 9. do 17.ure. Na ogled bo izobraževalna razstava o delfinih v slovenskem morju, prav tako pa boste lahko posvojili delfina in/ali postali podporni člani društva ter iz prve roke izvedeli zanimivosti o delfinih v slovenskem morju.

Eko konferenca, ki jo organizira društvo Planet Zemlja, že šesto leto simbolično poteka ob svetovnem dnevu Zemlje. Namen dogodka je predstaviti dobre prakse s področja varovanja okolja in ohranjanja narave ter opozoriti na vse močnejšo soodvisnost med ekologijo in ekonomijo. Tokrat bodo v ospredju podnebne spremembe.
V sklopu konference bodo podelili priznanja in nagrade sodelujočim v vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2014/15, v katerem kot izvajalec projekta »Ohranimo delfine v slovenskem morju« sodeluje tudi društvo Morigenos, ter razpisali že šesti vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna občina. 


16. 4. 2015

Tema meseca v reviji Gea: skrivnostno življenje jadranskih morskih želv

Čeprav želve opazi le malokateri obiskovalec slovenske obale, prebivajo tudi v slovenskem morju. Jadransko morje, še posebej njegov plitvi severni del, je namreč eden od dveh največjih in najpomembnejših prehranjevalnih in razvojnih habitatov za glavato kareto (Caretta caretta) v Sredozemlju. Želve, predvsem tiste mlade, se v našem morju zadržujejo predvsem med majem in oktobrom, v mrzlem delu leta pa se pomaknejo nekoliko južneje. O želvah, njihovih življenjskih navadah, varstvu in raziskovanju z uporabo napredne satelitske tehnologije v aprilski številki revije Gea pišeta Bojan Lazar in Tilen Genov. 
 
 


Prijavite se na Morigenos e-novice!
E-pošta:

     Ste videli delfine? Sporočite nam!

     Raziskovalni tabori

     Posvojite delfina!

     Terapije z delfini: da ali ne? 

     E-knjiga Delfini Slovenije: morski sesalci na koncu Jadranskega morja

     Morigenos priporoča

 Društvo Morigenos ima zaradi svojega aktivnega dela na podro?ju prou?evanja in varstva delfinov v Sloveniji status partnerske organizacije mednarodnemu sporazumu ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov ?rnega morja, Sredozemskega morja in atlantskega obmo?ja ob njem).Društvo Morigenos je ?lan skupine Cetacean Alliance.Društvo Morigenos je bilo uradni ?lan kampanje "Leto delfinov" (2007, podaljšano v 2008) v Sloveniji.?lani društva Morigenos delujejo v organih Evropskega zdru�enja za kite in delfine.Morigenos je partner projekta Europhukes, mednarodni bazi podatkov za foto-identifikacijo kitov in delfinov.Društvo Morigenos je partner iniciative Countdown 2010, katere cilj je ustavitev zmanjševanja biodiverzitete.Društvo Morigenos je ?lan koalicije Whalewatch, ki nasprotuje komercialnemu in tako imenovanemu "znanstvenemu" kitolovu.Društvo Morigenos je ?lan Evropske koalicije za tihe oceane, ki se bori proti prekomernemu podvodnemu hrupu in neprimerni uporabi podvodnih sonarjev.Društvo Morigenos je partner projekta Krilca - projekt dobrih daril, ki pomagajo spreminjati svet na bolje.Društvo Morigenos sodeluje v projektu "Morski datlji? Ne, hvala!", ki ga vodi Zavod RS za varstvo narave.
Poletni raziskovalni tabori društva Morigenos tudi na Planet WhaleDruštvo Morigenos je partner združenja MedPAN (Mreža Mediteranskih zavarovanih območij), ki koordinira delo mreže upravljavcev zavarovanih morskih območij v Sredozemlju.Društvo Morigenos je parnter zveze World Cetacean Alliance.
 

          English

   
   
   
   
   
2015 Morigenos Copyright     design by Selena Arte  -  developed by Aurora e.orbit

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju