Nazadnje obnovljeno: 26. 8. 2016
 
 
 

 

DOBRODOŠLI V DRUŠTVU MORIGENOS!
_______________________________________________________________Društvo Morigenos združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

Radi bi, da se nam pridružite tudi vi!
ZADNJE NOVICE
______________2. 8. 2016
 
Kiti glavači v severnem Jadranu

Prejeli smo novico o opažanju treh kitov glavačev (Physeter macrocephalus) v bližini Rovinja na Hrvaškem, v neposredni bližini našega območja raziskovanja. Kit glavač je največja vrsta zobatih kitov. Živi v globokih vodah in se redno potaplja na globine preko 1000 m. Čeprav je v Sredozemlju prisotna stalna populacija glavačev, plitvo severno Jadransko morje ni habitat teh živali. Zato obstaja nevarnost, da kiti nasedejo. V kolikor jih opazite, vas prosimo, da to čim prej sporočite društvu Morigenos na 031 77 10 77. Z vašo pomočjo lahko lažje spremljamo gibanje teh živali in s sosednjimi državami koordiniramo odzive na morebitno nasedanje.

Slika: Repna plavut kita glavača. Foto: Tilen Genov (slika je simbolična)


 
22. 8. 2016
 
Morigenos v Namibiji

V začetku avgusta je ekipa okoljskih statistikov in biologov z Univerze St Andrews (Velika Britanija), med njimi Tilen Genov iz društva Morigenos, organizirala 4-dnevni tečaj iz statističnega modeliranja na Namibia University of Science and Technology, Windhoek, Namibija. Namen tečaja je bil izboljšati usposobljenost raziskovalcev na področju analize podatkov v afriških državah. Inštruktorji za poučevanje niso prejeli nobenega plačila, zato je bil tečaj udeležencem na voljo brezplačno. Sodelovalo je okoli 60 udeležencev iz različnih afriških držav, ki preučujejo pomembne afriške živalske in rastlinske vrste ter ekosisteme, kot so sloni, levi, leopardi, žirafe, antilope, kiti in delfini, puščave, savane, itd. Udeleženci bodo lahko z novo pridobljenim znanjem bolje pristopili k analizi svojih podatkov in tako prispevali k boljšemu poznavanju in varstvu afriške narave.


 
11. 8. 2016
 
10. Dan delfinov

Pridružite se nam v soboto, 20. avgusta 2016, v Piranu!

Program prireditve v slovenščini, angleščini in italijanščini najdete na tej povezavi.

X. Giornata dei delfini

Siete gentilmente invitati a Pirano Sabato, 20 agosto 2016!
Il programma in lingua slovena, italiana e inglese troverete qui. 
 
 
 
 
 
 

Prijavite se na Morigenos e-novice!
E-pošta:

     Ste videli delfine? Sporočite nam!

     Raziskovalni tabori

     Posvojite delfina!

     Terapije z delfini: da ali ne? 

     E-knjiga Delfini Slovenije: morski sesalci na koncu Jadranskega morja

     Morigenos priporoča

 Društvo Morigenos ima zaradi svojega aktivnega dela na podro?ju prou?evanja in varstva delfinov v Sloveniji status partnerske organizacije mednarodnemu sporazumu ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov ?rnega morja, Sredozemskega morja in atlantskega obmo?ja ob njem).Društvo Morigenos je ?lan skupine Cetacean Alliance.Društvo Morigenos je bilo uradni ?lan kampanje "Leto delfinov" (2007, podaljšano v 2008) v Sloveniji.?lani društva Morigenos delujejo v organih Evropskega zdru�enja za kite in delfine.Morigenos je partner projekta Europhukes, mednarodni bazi podatkov za foto-identifikacijo kitov in delfinov.Društvo Morigenos je partner iniciative Countdown 2010, katere cilj je ustavitev zmanjševanja biodiverzitete.Društvo Morigenos je ?lan koalicije Whalewatch, ki nasprotuje komercialnemu in tako imenovanemu "znanstvenemu" kitolovu.Društvo Morigenos je ?lan Evropske koalicije za tihe oceane, ki se bori proti prekomernemu podvodnemu hrupu in neprimerni uporabi podvodnih sonarjev.Društvo Morigenos je partner projekta Krilca - projekt dobrih daril, ki pomagajo spreminjati svet na bolje.Društvo Morigenos sodeluje v projektu "Morski datlji? Ne, hvala!", ki ga vodi Zavod RS za varstvo narave.
Poletni raziskovalni tabori društva Morigenos tudi na Planet WhaleDruštvo Morigenos je partner združenja MedPAN (Mreža Mediteranskih zavarovanih območij), ki koordinira delo mreže upravljavcev zavarovanih morskih območij v Sredozemlju.Društvo Morigenos je parnter zveze World Cetacean Alliance.
 

          English

   
   
   
   
   
2016 Morigenos Copyright     design by Selena Arte  -  developed by Aurora e.orbit

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju