Nazadnje obnovljeno: 27. 6. 2016
 
 
 

 

DOBRODOŠLI V DRUŠTVU MORIGENOS!
_______________________________________________________________Društvo Morigenos združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

Radi bi, da se nam pridružite tudi vi!
ZADNJE NOVICE
______________27. 6. 2016
 
Vida in Wifi popestrila prvo raziskovalno odpravo z inštitutom Earthwatch

Prejšnji teden se je zaključila prva letošnja raziskovalna odprava v sodelovanju med društvom Morigenos in inštitutom Earthwatch, v okviru programa Tracking dolphins in the Adriatic Sea.
Čeprav je bilo vreme bolj muhasto, smo imeli več opažanj delfinov. Največkrat smo bili v družbi Vide in Wifija, ki smo ju opazovali tudi v dežju. Sodelovali smo tudi na čistilni akciji v Strunjanu, ki je potekala v sklopu nacionalne kampanje "Živeti z morjem".

Do septembra bomo izvedli še šest raziskovalnih odprav; prav danes začenjamo z drugo in že pozdravljamo nove udeležence.


 
24. 6. 2016
 
Včeraj smo pred Piranom srečali nam dobro znano skupino delfinov, v kateri je bilo več samic z novorojenčki. Med njimi je bila tudi Moni, ki jo poznamo že iz leta 2003. Njen drobceni novopečeni član delfinje druščine je ob njej plaval še nekoliko nerodno, kar je značilno za nedavno skotene mladiče. Naj spomnimo, društvo Morigenos populacijo delfinov ob slovenski obali, Tržaškem zalivu in Istri spremlja in preučuje že od leta 2002. Individualna identifikacija posameznih delfinov nam omogoča podrobnejši vpogled v njihova življenja, zato mnoge osebke dobro poznamo. Takšni podatki so ključnega pomena za dolgoročno in učinkovito varstvo delfinov ter njihovega celotnega okolja. Moni in njenemu mladičku želimo vse dobro in upamo, da ju bomo v naslednjih mesecih pogosto srečevali. V kolikor na morju opazite define, vas prosimo, da nam to sporočite na telefonsko številko 031 77 10 77!

 
4. 6. 2016

Delfin v pristanišču
 
Kolegi iz Italije so nas obvestili o delfinu, ki je bil opažen v pristanišču mesta Monfalcone (Tržič), zato smo se tudi sami napotili tja, da zadevo preverimo. Ugotovili smo, da gre za odraslo veliko pliskavko (Tursiops truncatus), ki je sicer stalna vrsta na tem območju. Populacijo v Tržaškem zalivu društvo Morigenos preučuje in spremlja že 14 let, zato večino osebkov zelo dobro poznamo. Po fotografijah plavuti smo ugotovili, da ta žival ni eden od okoli 150 delfinov, ki jih že poznamo z območja Tržaškega zaliva. Žival je videti shujšana, vendar zaenkrat še ni znano kakšno je njeno zdravstveno stanje. Pri tovrstnih primerih je izredno pomembno, da žival ne skušamo pregnati na odprto morje. Čeprav je pri ljudeh to navadno prvi odziv na takšne situacije, je to pravzaprav najslabše, kar lahko za žival storimo. Najpomembneje je, da se živali ne nadleguje ali se ji skuša na silo približati. Veseli smo, da so lokalni naključni opazovalci glede tega zelo odgovorni. Zadevo bomo še naprej spremljali, svoja priporočila pa smo posredovali italijanskim kolegom in lokalni obalni straži.
 
 

 
 
 

Prijavite se na Morigenos e-novice!
E-pošta:

     Ste videli delfine? Sporočite nam!

     Raziskovalni tabori

     Posvojite delfina!

     Terapije z delfini: da ali ne? 

     E-knjiga Delfini Slovenije: morski sesalci na koncu Jadranskega morja

     Morigenos priporoča

 Društvo Morigenos ima zaradi svojega aktivnega dela na podro?ju prou?evanja in varstva delfinov v Sloveniji status partnerske organizacije mednarodnemu sporazumu ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov ?rnega morja, Sredozemskega morja in atlantskega obmo?ja ob njem).Društvo Morigenos je ?lan skupine Cetacean Alliance.Društvo Morigenos je bilo uradni ?lan kampanje "Leto delfinov" (2007, podaljšano v 2008) v Sloveniji.?lani društva Morigenos delujejo v organih Evropskega zdru�enja za kite in delfine.Morigenos je partner projekta Europhukes, mednarodni bazi podatkov za foto-identifikacijo kitov in delfinov.Društvo Morigenos je partner iniciative Countdown 2010, katere cilj je ustavitev zmanjševanja biodiverzitete.Društvo Morigenos je ?lan koalicije Whalewatch, ki nasprotuje komercialnemu in tako imenovanemu "znanstvenemu" kitolovu.Društvo Morigenos je ?lan Evropske koalicije za tihe oceane, ki se bori proti prekomernemu podvodnemu hrupu in neprimerni uporabi podvodnih sonarjev.Društvo Morigenos je partner projekta Krilca - projekt dobrih daril, ki pomagajo spreminjati svet na bolje.Društvo Morigenos sodeluje v projektu "Morski datlji? Ne, hvala!", ki ga vodi Zavod RS za varstvo narave.
Poletni raziskovalni tabori društva Morigenos tudi na Planet WhaleDruštvo Morigenos je partner združenja MedPAN (Mreža Mediteranskih zavarovanih območij), ki koordinira delo mreže upravljavcev zavarovanih morskih območij v Sredozemlju.Društvo Morigenos je parnter zveze World Cetacean Alliance.
 

          English

   
   
   
   
   
2016 Morigenos Copyright     design by Selena Arte  -  developed by Aurora e.orbit

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju