Nazadnje obnovljeno: 2. 9. 2014
 
 
 

 

DOBRODOŠLI V DRUŠTVU MORIGENOS!
_______________________________________________________________Društvo Morigenos združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

Radi bi, da se nam pridružite tudi vi!
ZADNJE NOVICE
______________2. 9. 2014

Zadnji raziskovalni tabor

Poletje se počasi končuje, a naše raziskovalne sezone še ni konec. Od 4. do 13. 9. se nam še lahko pridružite na našem zadnjem letošnjem raziskovalnem taboru.

To je edinstvena priložnost, da iz prve roke spoznate preučevanje in varstvo delfinov in morskih želv ter jih neposredno v njihovem naravnem okolju tudi opazujete. S terenskim delom in sodelovanjem pri zbiranju dragocenih podatkov pa boste postali del Slovenskega projekta raziskovanja in varstva delfinov.

Slovenski projekt raziskovanja in varstva delfinov je dolgoročni program raziskovanja, monitoringa in varstva velikih pliskavk (Tursiops truncatus) v slovenskih in okoliških vodah. Gre za prvo dolgoročno in sistematično raziskavo katerekoli vrste kitov in delfinov v Sloveniji in za najobsežnejši niz podatkov o delfinih in morskih želvah v tem delu Jadrana.

Naši tabori trajajo po deset dni, v katerih vam zagotovo niti minuto ne bo dolgčas. Tako udeleženci kot člani ekipe bivamo skupaj v raziskovalni bazi društva Morigenos v Piranu. Tu spimo, kuhamo, jemo … in se družimo, ko nismo na terenu.

Vsak dan lahko poteka nekoliko drugače. Če je morje mirno in ni dežja, se dopoldne in popoldne odpravimo na teren iskat delfine, in sicer v dveh ekipah, ki se izmenjujeta: ena ekipa izvaja opazovanje s 5,8 m dolgega plovila, druga pa z obalnih opazovalnih točk s pomočjo daljnogledov. Ko stanje morja ni primerno za iskanje delfinov, raziskujemo zanimivosti slovenske obale ali pa se predamo "morskim radostim".

Večere vam popestrimo z različnimi predavanji in filmi o delfinih, o našem raziskovalnem delu in o morju. In če po tem še niste preveč utrujeni, se vsekakor najde čas še za zabavo …

Zagotovite si svoje mesto čim prej - pišite na morigenos(at)morigenos.org

 
1. 9. 2014

Na Dnevu delfinov so se nam prav zares pridružili tudi delfini

Minulo soboto je v Piranu potekal že 8. Dan delfinov, ki ga je organiziralo društvo Morigenos, in tokrat je bil še posebej uspešen: na izletu z ladjico Solinarko so naši obiskovalci v živo videli delfine!
Raziskovalci društva Morigenos so se malo pred načrtovanim odhodom Solinarke povzpeli na kopensko opazovalno točko in kmalu opazili skupino delfinov, nedaleč od Pirana. Ekipa društva se je nato odpravila na čoln  , kmalu zatem pa se ji je pridružila tudi Solinarka. Obiskovalci so imeli priložnost opazovati okoli 30 delfinov, med njimi pa je bila tudi Daphne s svojim mladičkom, ki smo mu ravno na Dan delfinov, v sodelovanju s poslušalci Radia Capris, dali ime Capri. 

 
15. 8. 2014

Dan delfinov

Vljudno vabljeni na 8. Dan delfinov v soboto, 30.8.2014 v Piranu! Za ogled programa kliknite na sliko.

Veseli bomo vaše družbe!

 

 


 


 
 

Prijavite se na Morigenos e-novice!
E-pošta:

     Ste videli delfine? Sporočite nam!

     Raziskovalni tabori

     Posvojite delfina!

     Terapije z delfini: da ali ne? 

     E-knjiga Delfini Slovenije: morski sesalci na koncu Jadranskega morja

     Morigenos priporoča

 Društvo Morigenos ima zaradi svojega aktivnega dela na podro?ju prou?evanja in varstva delfinov v Sloveniji status partnerske organizacije mednarodnemu sporazumu ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov ?rnega morja, Sredozemskega morja in atlantskega obmo?ja ob njem).Društvo Morigenos je ?lan skupine Cetacean Alliance.Društvo Morigenos je bilo uradni ?lan kampanje "Leto delfinov" (2007, podaljšano v 2008) v Sloveniji.?lani društva Morigenos delujejo v organih Evropskega zdru�enja za kite in delfine.Morigenos je partner projekta Europhukes, mednarodni bazi podatkov za foto-identifikacijo kitov in delfinov.Društvo Morigenos je partner iniciative Countdown 2010, katere cilj je ustavitev zmanjševanja biodiverzitete.Društvo Morigenos je ?lan koalicije Whalewatch, ki nasprotuje komercialnemu in tako imenovanemu "znanstvenemu" kitolovu.Društvo Morigenos je ?lan Evropske koalicije za tihe oceane, ki se bori proti prekomernemu podvodnemu hrupu in neprimerni uporabi podvodnih sonarjev.Društvo Morigenos je partner projekta Krilca - projekt dobrih daril, ki pomagajo spreminjati svet na bolje.Društvo Morigenos sodeluje v projektu "Morski datlji? Ne, hvala!", ki ga vodi Zavod RS za varstvo narave.


Poletni raziskovalni tabori društva Morigenos tudi na Planet Whale
 

          English

   
   
   
   
   
2014 Morigenos Copyright     design by Selena Arte  -  developed by Aurora e.orbit

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju