Nazadnje obnovljeno: 17. 11. 2015
 
 
 

 

DOBRODOŠLI V DRUŠTVU MORIGENOS!
_______________________________________________________________Društvo Morigenos združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

Radi bi, da se nam pridružite tudi vi!
ZADNJE NOVICE
______________
17. 11. 2015

Morigenos  geocache zaklad med najbolj priljubljenimi

Geocaching je svetovno znana igra iskanja zakladov, ki so skriti po kotičkih po vsem svetu. Naš član in zavzet geolovec je »skril« zaklad, ki ga je poimenoval Morigenos, tudi v Piranu. Omenjen zaklad je med geolovci iz vsega sveta postal med najbolj priljubljenimi v vsej Sloveniji. Geolovci, ki bodo našli Morigenos zaklad, bodo kot nagrado prejeli nov geocache suvenir za Slovenijo. Več o tem in geocachingu si lahko preberete tukaj.   


13. 11. 2015

Noč delfinov 2015

Prijazno vabljeni na 4. Noč delfinov, ki bo v četrtek, 26. novembra 2015, od 19. ure dalje v ljubljanskem klubu ZOO (Tržaška 2).  Obeta se zanimiv večer, s katerim se ob koncu leta želimo zahvaliti vsem, ki nas podpirate pri našem delu.

Z veseljem vam bomo predstavili, kaj smo počeli v letu 2015 – tako naše društvo kot tudi "naši" delfini.

Za glasbeno popestritev bo poskrbel Tim Kores – Kori s svojo ekipo, voditeljica večera pa bo Tanja Kocman.

Vaša "vstopnica" na dogodek je donacija v vrednosti 5 evrov, ob tem pa boste prejeli tudi simpatično darilo. 

Dobrodošli!


Klub ZOO (Tržaška 2) se nahaja na lokaciji nekdanje Tobačne tovarne Ljubljana. Do tu vas pripelje  avtobus LPP št. 1 in št. 6. Brezplačna parkirišča so na voljo v neposredni bližini kluba (dostop iz smeri centra). 


9. 11. 2015

Predavanje o morskih sesalcih v sklopu Famnitovih bioloških večerov 2015/2016

V sklopu cikla Famnitovih bioloških večerov 2015/16 bo v torek, 10. novembra 2015, ob 19:15 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper, 1. nadstropje) mag. Tilen Genov predaval na temo Morski sesalci v 21. stoletju.

Morski sesalci so posebna skupina živali. Ti potomci kopenskih sesalcev so se na vodno okolje prilagodili na izjemne načine, njihove prilagoditve pa so verjetno ene izmed najbolj ekstremnih med sesalci. Poleg tega, da imajo pomembno vlogo v morskih ekosistemih, so morski sesalci kot karizmatične živali tudi pomembni "ambasadorji" morja. Toda večina morskih sesalcev je trenutno v resnih težavah. Grožnje kot so zapletanje v ribiške mreže, povečan hrup v morju, naleti plovil, kemično onesnaženje, odpadki v morju, klimatske spremembe in načrtno ubijanje predstavljajo resno tveganje za izumrtje nekaterih populacij in vrst. Velika pliskavka, edina vrsta morskih sesalcev v severnem Jadranu in ob slovenski obali, se sooča z mnogimi tovrstnimi grožnjami. Tokratno predavanje bo predstavilo morske sesalce kot skupino in izpostavilo nekatere aktualne teme v raziskovanju in varstvu morskih sesalcev, s poudarkom na veliki pliskavki v Tržaškem zalivu.

Več informacij o bioloških večerih najdete tukaj.

Vljudno vabljeni!

 

Prijavite se na Morigenos e-novice!
E-pošta:

     Ste videli delfine? Sporočite nam!

     Raziskovalni tabori

     Posvojite delfina!

     Terapije z delfini: da ali ne? 

     E-knjiga Delfini Slovenije: morski sesalci na koncu Jadranskega morja

     Morigenos priporoča

 Društvo Morigenos ima zaradi svojega aktivnega dela na podro?ju prou?evanja in varstva delfinov v Sloveniji status partnerske organizacije mednarodnemu sporazumu ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov ?rnega morja, Sredozemskega morja in atlantskega obmo?ja ob njem).Društvo Morigenos je ?lan skupine Cetacean Alliance.Društvo Morigenos je bilo uradni ?lan kampanje "Leto delfinov" (2007, podaljšano v 2008) v Sloveniji.?lani društva Morigenos delujejo v organih Evropskega zdru�enja za kite in delfine.Morigenos je partner projekta Europhukes, mednarodni bazi podatkov za foto-identifikacijo kitov in delfinov.Društvo Morigenos je partner iniciative Countdown 2010, katere cilj je ustavitev zmanjševanja biodiverzitete.Društvo Morigenos je ?lan koalicije Whalewatch, ki nasprotuje komercialnemu in tako imenovanemu "znanstvenemu" kitolovu.Društvo Morigenos je ?lan Evropske koalicije za tihe oceane, ki se bori proti prekomernemu podvodnemu hrupu in neprimerni uporabi podvodnih sonarjev.Društvo Morigenos je partner projekta Krilca - projekt dobrih daril, ki pomagajo spreminjati svet na bolje.Društvo Morigenos sodeluje v projektu "Morski datlji? Ne, hvala!", ki ga vodi Zavod RS za varstvo narave.
Poletni raziskovalni tabori društva Morigenos tudi na Planet WhaleDruštvo Morigenos je partner združenja MedPAN (Mreža Mediteranskih zavarovanih območij), ki koordinira delo mreže upravljavcev zavarovanih morskih območij v Sredozemlju.Društvo Morigenos je parnter zveze World Cetacean Alliance.
 

          English

   
   
   
   
   
2015 Morigenos Copyright     design by Selena Arte  -  developed by Aurora e.orbit

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju

morigenos delfini društvo Slovenija

Morigenos - delfini v slovenskem morju